V solárních arbitrážích se hraje o pět miliard

Praha - První zahraniční investoři se ozvali s tím, že je poškozuje solární daň. Zaslali proto českému státu oznámení o zahájení arbitráže a žádají své peníze zpět. Stát má teď půl roku na to, aby se s nimi případně dohodl. I když se mnozí majitelé solárních elektráren k žalobám teprve chystají, už teď se hraje zhruba o pět miliard korun. Investorům do solárních elektráren věří i bookmakeři. Na jejich úspěch v arbitráži už vypsali sázky.

Vláda zdanila solární energii šestadvaceti procenty v říjnu 2010 a z fotovoltaiky okamžitě přestal být nejvýnosnější byznys v Česku. První investoři začínají vyčíslovat škody jen o půl roku později a domáhají se jejich náhrady.

Ministerstvo zatím registruje jen jednu oficiální žádost o arbitráž

„Zahraniční investoři si vyhodnotili jak mezinárodní, tak domácí právní instrumenty a na jejich základě se domnívají, že mají poměrně dobrý případ, na základě kterého se mohou ucházet o náhradu škody,“ vysvětluje mediální zástupce investorů ze společnosti DBM Michal Donath. Arbitráží už nyní hrozí tři skupiny zahraničních investorů. Na ministerstvo financí ale zatím přišla jen jen jedna oficiální žádost.

Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí

„Jsme přesvědčeni, že naše právní pozice je pevná, a pevně věříme, že naše daňové poplatníky to nebude stát ani korunu.“

Ve hře jsou přitom miliardy korun. Záleží na tom, kolik majitelů slunečních elektráren se přihlásí, nebo zda se jim podaří dohodnout se státem mimosoudně. „Zastupujeme skupinu investorů, která má zhruba sto megawatt výkonu. V podstatě každý den se na nás obrací nějaký potenciální investor, který má zájem připojit se k naší skupině,“ říká advokát a arbitr a zástupce zahraničních investorů Ondřej Sekanina.

Na arbitráže mohou spoléhat pouze zahraniční investoři. Ti čeští zatím čekají, zda uspěje ústavní stížnost. Ani pak ale nechtějí zůstat pozadu. „Domácí investoři se domůžou náhrady škody u domácích soudů. Musí žalovat stát. Máme skupinu poměrně velkou, která se dala dohromady,“ uvádí advokát České průmyslové fotovoltaické asociace Luděk Šikola.

Zatížení elektrické sítě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod