Synot Tip a Chance požádaly o loterijní licence

Praha – Špatná finanční situace Sazky láká do odvětví loterijních her konkurenci. Padající loterijní hvězda totiž nevyplatila některé vysoké výhry, a tak zájem o její loterie klesá. Toho se rozhodly využít některé sázkové společnosti, které do oblasti loterijních her kvůli silnému postavení Sazky zatím nepronikaly. Po Fortuně, která je v současné době dvojkou českého kurzového sázení, požádaly o loterijní licenci také sázkové kanceláře Synot Tip a Chance. Informoval o tom server Ekonom.cz.

Synot Tip má podle neoficiálních informací povolení k provozování loterijních her dostat už v nejbližších dnech. Na přímý dotaz to podle serveru nevyloučil ani šéf Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Karel Korynta.

Zakladatel a spolumajitel holdingu Synot Ivo Valenta je zdrženlivější. Se skutečným startem nového projektu chce vyčkat, jak se vyvine situace kolem Sazky. Pokud by firma nynější problémy dokázala ustát, nemá podle jeho vyjádření smysl proti zavedené Sportce jít. 

Zato Fortuna se vstupem do loterijního byznysu neváhá. Stírací losy s jejím logem půjdou do prodeje už v květnu a číselné hry odstartují na přelomu letošního července a srpna, což je o tři měsíce dřív, než bylo původně plánováno. „V červenci nasadíme prvních tisíc on-line terminálů, pomocí kterých spustíme zatím jednu loterijní hru a dobíjení u všech mobilních operátorů,“ uvedl ředitel Fortuna loterie Martin Illner. Do konce roku 2011 plánuje přidat dalších více než tisíc on-line loterijních terminálů.

Sazka, která doposud držela na poli loterií prim, může o povolení na provozování Sportky přijít. O dalším osudu loterijní hry právě nyní rozhoduje státní dozor ve správním řízení, které bylo zahájeno na konci března kvůli desítkám milionů nevyplacených výher. Konečné slovo v celé věci patrně bude mít přímo ministr financí Miroslav Kalousek.

Sama společnost už v uplynulých týdnech uvažovala o tom, že zastaví vysílání Sportky, Šťastných deset a Euromilionů na obrazovkách České televize. Za tuto službu platila ČT ročně desítky milionů korun. Nyní na to ovšem nemá finanční prostředky. Proti zastavení televizních přenosů losování se ovšem postavil insolvenční správce firmy Josef Cupka. Podle něj existují i jiná východiska tísnivé finanční situace než zastavení přenosů. Jednou z nich je například dohoda na splátkovém kalendáři.