Kalousek i Nečas se shodli: Do června všechno stihnem

Praha - Končící ostrá vládní krize neovlivnila přípravu základních reformních zákonů, shodli se dnes premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). I nadále platí původní plán kabinetu, že první etapu reforem zdravotnictví či důchodového a sociálního systému hodlá vláda předložit do poloviny roku. Případné zpoždění, kdy například nezasedala porada ekonomických ministrů, bude podle premiéra dohnáno zvýšeným nasazením. „Pokud tady vzniklo nějaké zpoždění, tak to zpoždění bude zvýšeným nasazením dohnáno,“ slíbil premiér.

„Ono to někdy vypadá, že když se politici hádají, tak že se nepracuje. Ono to tak úplně - zaplaťpánbůh - není,“ prohlásil Kalousek. Do skluzu v řádu dní se podle něj nyní dostala některá jednání na politické úrovni, ale ne intenzivní práce na konkrétních legislativních předlohách. Ministr připomněl, že zásadní politická rozhodnutí o reformách už jsou učiněna. „Zatím expertní týmy měly na čem pracovat. Kdyby se krize prodlužovala o dalších čtrnáct dní, tři neděle, tak už by ta politická rozhodnutí chyběla,“ dodal ministr.

„Já nebudu popírat, že ta vyjednávání, která se vedla v posledních dvou týdnech, zabrala časový prostor, zabrala také energii,“ připustil předseda vlády. Renovovanému kabinetu ovšem podle něj rozhodně nechybí vůle v reformním úsilí pokračovat.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Vláda prošla v minulých dvou týdnech hlubokou krizí, která skončila odchodem ministra dopravy Víta Bárty z vlády a tím, že jeho stranický předseda Radek John odchází z ministerstva vnitra a stává se vicepremiérem odpovědným za boj s korupcí. Na vnitru jej střídá expolicista Jan Kubice, novým ministrem dopravy bude dosavadní náměstek Radek Šmerda, oba jsou nestraníci. V pondělí dohodnuté změny ve vládě by měl ve čtvrtek stvrdit prezident Václav Klaus.

Reformní ministerstva fungují naplno

Reformní ministerstva tak naštěstí krizi téměř nepocítila. Například Kalouskovo ministerstvo svůj díl reforem dokončuje. „Ministerstvo financí v nejbližší době předloží do vlády daňovou reformu, pracujeme také na důchodové reformě,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Některé body plánované daňové reformy:

  • konec superhrubé mzdy
  • sjednocení daní na 19 procentech
  • růst slevy na děti o 150 korun měsíčně
  • vznik jednotného inkasního místa

Změny, které reforma přinese, budou velké. O jedné z nich – zrušení podpory hypoték – ještě není rozhodnuto. Kalousek totiž zvažuje mírnější variantu, kterou je omezení podpory. Kromě toho chce také resort financí co nejrychleji dokončit novelu loterijního zákona.

Příprava reforem se chýlí ke konci i na ministerstvu práce a sociálních věcí. Tady jde o reformy důchodové a sociální. „Důchodová reforma by se měla v připomínkovém řízení objevit do jednoho měsíce,“ tvrdí mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Právě změny důchodového systému ovlivní život lidí nejvíce. Nově totiž zavede možnost posílání části příjmů do soukromých fondů. Sociální reforma má potom zásadně změnit současný systém vyplácení sociálních dávek. To ale vyvolává hodně kontroverzí.

Nečas neustoupí ani o píď

„Práce vlády na reformách je nesystémová, chaotická, bez analýz, bez konkrétních znalostí terénu,“ stěžuje si například odborářka Dagmar Žitníková. Nečas ale ustoupit nechce. „Předložení první etapy reforem, to znamená zdravotnictví, důchodový systém, sociální a podobně, bude skutečně do konce června,“ trvá na svém premiér.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24