Zelená úsporám zřejmě uspokojí žadatele, otázkou je kdy

Praha - Kabinet Petra Nečase dnes odsouhlasil ministru životního prostředí Chalupovi plán výplaty dotací v programu Zelená úsporám. Rada Státního fondu životního prostředí (SFŽP) má o 25 tisících žádostech rozhodnout příští týden. Dalších zhruba 16 tisíc žadatelů bude muset dokumentaci doplnit. Ministr navíc přiznal, že program Zelená úsporám má deficit přesahující 7,75 miliardy korun. Proto zvolilo ministerstvo takový plán výplat, který by tento schodek co nejvíce snížil.

Program na zateplování Zelená úsporám vyplatí přes 62 tisíc žádostí, asi 16 500 se musí doplnit. Kvůli úsporám dotace nedostanou veřejné budovy. Chalupa se nyní snaží upravit rozdělování peněz tak, aby projekt skončil jen v mírné ztrátě. „Budeme uspokojovat a držet pravidlo: tak jak byl program vyhlášen na začátku. Ten totiž říká, a to změněno nebylo, že finanční prostředky se vyplácejí buď do konce programu, nebo do okamžiku, dokud jsou. Podle toho, jak kompletní žádosti přicházejí,“ dodal.

Na veřejné budovy se nedostane

Jaroslav Hanák, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy:

„Je to trošku líbivé v tom, že škrtl veřejné budovy. Nejsou peníze, on si nikdo z úředníků stěžovat nebude.“

Podle Chalupy se redukcí podpory pro veřejné budovy ušetří čtyři miliardy korun. Kontrolou všech typů žádostí by podle něj měla vzniknout úspora ve výši miliardy korun. Dalších 600 milionů korun lze očekávat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí:

„Museli jsme se vypořádat s celým problémem a zároveň jsme chtěli uspokojit co největší počet soukromých žadatelů o podporu v programu Zelená úsporám, pro které byl program původně určen. Velmi mne mrzí, že města a obce nedostanou podporu, nicméně mají na rozdíl od soukromých žadatelů další možnosti, jak žádat o příspěvek.“

Několik různých auditů, které ministr zadal, prokázalo, že ve Státním fondu životního prostředí vládl chaos. Třeba v tom, že fond byl od začátku příliš štědrý. Proto v něm teď chybí osm miliard.

„Žadatelé s neúplnými žádostmi, kterých je víc než 16 tisíc, budou vyzváni k doplnění se lhůtou 60 dnů,“ uvedl premiér. Jedině v takovém případě získají dotaci v původně deklarované výši. V současnosti eviduje ministerstvo necelých 80 tisíc žádostí o dotace Zelená úsporám, z nichž zhruba 38 tisíc bylo schváleno a mají být vyplaceny do konce dubna. Zbývá dořešit financování asi 42 tisíc žádostí.

Zhruba 16 tisíc lidí, kteří sice žádosti podali, ale něco v nich chybí, je během dvou měsíců budou muset doplnit. Podatelna fondu proto otevře od osmi od rána do šesti do večera. Aby úřad zvládl nápor lidí, nebude zaměstnancům dávat dovolenou. „Podatelnu plánujeme posílit brigádníky, kteří budou příjímat tyto žádosti,“ dodala pověřená ředitelka SFŽP Radka Bučilová. „Prosíme všechny ty, kteří mají žádosti doplnit, aby to neudělali tak, jak je to v souladu s českou povahou, 59. den,“ žádá Chalupa.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že tato přestávka potrvá do konce ledna 2011.