Odboráři opustili tripartitu, demonstraci plánují na květen

Praha – Odboráři ostře kritizují komunikaci s vládou. Podle jejich prohlášení je Nečasův kabinet neposlouchá a nebere ohled na jejich připomínky a návrhy. Zástupci zaměstnanců proto přerušili a opustili jednání tripartity a hodlají výraznějším způsobem tlačit na zmírnění dopadu připravovaných reforem. Odbory vládě navíc vyhrožují i protestními akcemi, přičemž první velký protest zorganizují 21. května. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dnešní postup odborů narušuje sociální dialog.

Odbory jsou velmi zklamány tím, že vláda nemá zájem nevratné reformy přijímat na základě širšího konsenzu. Dokonce vládě předložily vlastní návrh důchodové reformy, ale vláda k nim stejně jako k výtkám navrhované reformy penzí podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila nepřihlédla.

Josef Středula, předseda Odborového svazu KOVO:

„Považujeme za důležité říct veřejnosti, že Českomoravská konfederace odborových svazů považuje takovéto chování (vlády) vůči veřejnosti jako neakceptovatelné, a proto jsme se rozhodli dnešním dnem přerušit jednání tripartity a požádat vládu, přesněji řečeno premiéra, na mimořádném předsednictvu tripartity k takovému nalezení nového způsobu komunikace se sociálními partnery, aby to bylo skutečně sociální partnerství, ne jen hra na jednoho z nich.“

Odboráři proto jednání tripartity přerušili a očekávají, že premiér Petr Nečas svolá mimořádné jednání předsednictva tripartity. Současně prohlásily, že 21. května uspořádají velkou demonstraci. Uskuteční se na památkově významném místě v Praze, které však zatím neupřesnili. Pokud premiér mimořádné předsednictvo nesvolá, počet protestů se prý zvýší. V případě, že se nepodaří na předsednictvu tripartity dosáhnout dohody a vláda nezačne hledat konsenzus, nevylučují odbory ani stávku.

„Považuji to za závažný krok ze strany odborů,“ prohlásil ministr Drábek k jejich odchodu z tripartity. Odboráři podle něho dávají před jednáním přednost nátlakovým akcím. Vláda je však i nadále připravena s odbory jednat.

Někteří ministři navíc odboráře podezřívají z toho, že si demonstrativní odchod z jednání připravili už předem. „Pokud už včera večer oznámili mimořádnou tiskovou konferenci na desátou hodinu, tak musí být přece úplně jasné, že to rozhodnutí, že se tak zachovají, učinili už včera,“ vysvětlil konspiraci ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Odboráři volají po menších zásazích do peněženek Čechů

Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů (ASO):

„Míníme použít i nátlakové akce, protože jsme přesvědčeni, že za našimi názory v současnosti podle průzkumů stojí i drtivá většina obyvatel České republiky.“

Námitky odborů vůči vládním reformám jsou rozsáhlé. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila budou mít všechny reformy velké dopady na peněženky lidí. Odboráři žádají vyšší platy sociálním pracovníkům, které jsou podle nich už teď podfinancované. Chystaná reforma podle nich vede k devastaci péče o staré a bezmocné lidi. Tripartita má v plánu dnes probírat vládní návrhy reforem, hlavně té důchodové, daňové a sociální.

Pro příští rok chtějí mzdy navýšit o deset procent. Víc peněz od státu chtějí i na péči o postižené či seniory. „Jako první krok požadujeme, aby pracovníci v sociálních službách dostali narovnání už tak nízkých platů a byli zařazeni do stejné platové tabulky jako zdravotníci,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Drábek: Diskuze nad návrhy reforem jsou intenzivní

Odbory prý přitom vládě několikrát jednání o reformách nabízely, ale ta o to neměla zájem. Podle Zavadila se vládní návrhy reforem projednávají jen prostřednictvím připomínkového řízení, kde je „zaklínadlem“ programové prohlášení vlády. Toto tvrzení však odmítl Drábek. Podle něj na jednotlivých tématech pracují pracovní týmy tripartity, které jsou často vedeny zástupci odborů nebo zaměstnavatelů a přímo ovlivňují intenzitu jednání. Diskuse nad návrhy reforem je podle Drábka velmi intenzivní.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí:

„Přestože si strana odborů často stěžuje na to, že s nimi vláda nedostatečně jedná, tak ve chvíli, kdy je po mnoha jednáních na pracovní úrovni příležitost projednat zásadní kroky vlády na plénu tripartity, tak se odbory odmítnou takového jednání zúčastnit.“

Ministr průmyslu a obchodu Kocourek poté odborářské předáky obvinil z toho, že jim o žádné jednání nejde a že sledují jen politické cíle a chtějí se sami zviditelnit. To odboráři ústy Bohumíra Dufka odmítli.

Na podporu svých požadavků už odbory sepsaly petici. Premiér Nečas ale na reformách trvá a ustupovat nehodlá. „Předložení první etapy reforem, to znamená zdravotnictví, důchodový systém, sociální a podobně, bude skutečně do konce června,“ potvrdil Nečas. Odboráři tvrdí, že práce kabinetu na reformách je nesystémová, chaotická a bez konkrétních znalostí terénu. Pokud jim vláda nepředloží přijatelné řešení, mohli by začít stávkovat. Mluvilo se až o generální stávce.

Za odboráři stojí i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj vláda prosazuje reformy bez snahy je vysvětlit a získat pro ně širší podporu, nejedná prý nejen s odbory, ale ani s opozicí a s „kriticky naladěnými“ odborníky: „ČSSD rozumí kritickému postoji odborů k vládní politice a jednoznačně podpoří protestní akce organizované odbory či občanskými iniciativami, které budou zaměřené na odmítnutí nespravedlivých reforem.“