Káva je nejdražší v historii, české kavárny se přizpůsobí

Praha - Za espresso, vídeňskou kávu nebo capuccino si budeme muset připlatit. Cena kávy se totiž na světových trzích dostala na nejvyšší hranici za posledních 34 let, když překonala hranici tří dolarů za libru (0,45 kg). Analytici navíc čekají, že bude ještě hůř. Zdražení pocítíme zřejmě během příštího měsíce i v obchodech či kavárnách.

Majitelé kaváren i obchodů s potravinami v Česku shodně tvrdí, že se budou snažit zvýšení cen korigovat. Jak dodávají, růstu ale nezabrání. Káva by kvůli její ceně na světových trzích mohla podražit až o čtyři procenta. Pokud se její cena zvýší tak, jak čekají producenti, cena čtvrtkilogramového balení se zvýší až o třicet korun.

Už delší dobu je na světovém trhu nedostatek kávy. Odrůda arabica už stoupla na nejvyšší hodnotu za tři desetiletí a podle odborníků poroste dál. Od června 2010 se cena kávy arabica více než zdvojnásobila. Kávu celosvětově zdražují hlavně horší podmínky v Kolumbii, která je jejím předním producentem.

Káva na cenovém vrcholu (zdroj: ČT24)

V Česku se na ceně kávy podepíší i chystané vládní kroky. Lidé si po zvýšení DPH připlatí nejen za sýry, máslo, jogurty, pečivo nebo maso, ale právě i za kávu. Káva typu arabica tvoří zhruba čtvrtinu celkové produkce kávy. Je to káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách.