Nekvalitní čerpací stanice pozornosti neuniknou

Praha - Prodejci nekvalitních pohonných hmot budou ode dneška pod ostřejší kontrolou veřejnosti. Účinnosti totiž nabývá novela zákona o pohonných hmotách, díky které bude moci Česká obchodní inspekce zveřejňovat podrobnější údaje o tom, odkud pochází nekvalitní benzin. Distributoři pohonných hmot se taky budou muset začít povinně registrovat, což by mělo zamezit daňovým únikům a podvodům.

Čeští řidiči čekali dlouhá léta na zákon, který by odhalil neférové čerpací stanice. Prodejci nekvalitního benzinu se už oficiálně nemůžou skrývat v anonymitě. Každý majitel auta si totiž nyní může přesně zjistit, kde se nevyplatí tankovat. Poprvé se seznam dostal na veřejnost loni, Česká obchodní inspekce pak seznam zveřejnila v lednu.

Jiří Štěpánek, pověřený ředitel ČOI

„Každý měsíc budeme na našem webu zveřejňovat čerpací stanice, které měly nekvalitní palivo. Chceme, aby spotřebitel byl chráněn tam, kde se chránit nemůže.“

„Když řidič tankuje nekvalitní benzin, tak může dojít k porušení nebo narušení vstřiků celého palivového systému. Výměna jednoho vstřiku stojí kolem dvaceti tisíc,“ vysvětlil vedoucí autoservisu Jiří Jarý. Hned na první černé listině se přitom objevilo 49 pump. Někteří majitelé potrestaných benzinek přehazovali odpovědnost na své dodavatele.

„Nás mrzí, že se Česká obchodní inspekce zabývá vždycky koncovým prodejcem. Nikdo se nezajímal o to, kdo nám to dodal, nebo respektive jestli on s tím nic neprovedl,“ brání se ale provozní ředitel čerpací stanice Tannaco Horní Počernice Jiří Kukl. Taková praxe ale už nebude možná. Nový zákon totiž umožňuje inspekci zveřejňovat i všechny účastníky dodavatelského řetězce.

Motorista si pak závažnost prohřešku může odvodit zejména z výše pokuty. „Čím vyšší bude pokuta uvedená (u ČOI), tím bude evidetní, že jde o závažné případy,“ dodal vedoucí pro rozvoj petrolejářského průmyslu z České asociace petrolejářského průmyslu Václav Loula. Podle něj povede zveřejňování k úbytku nekvalitních paliv na trhu.

Autoservis
Zdroj: ČT24/autohity.cz