Řecko podezírá Citigroup z šíření lží o bankrotu

Atény/Londýn - Řecká vláda požádala o prošetření obsahu e-mailové zprávy, která pochází z londýnského pracoviště amerického bankovního giganta Citigroup. Podle Řeků mohl e-mail odstartovat vlnu spekulací, podle nichž se Řecko údajně bezprostředně chystá vyhlásit státní bankrot. Ve středu zpráva  přispěla k citelnému propadu cen akcií řeckých finančních institucí, uvádí agentura Reuters.

Citigroup si není vědoma pochybení: „S úřady spolupracujeme, nedomníváme se ale, že by se banka nebo někdo z jejích zaměstnanců dopustil nějakého provinění.“ Hned ve středu večer se šířením spekulací o chystaném státním bankrotu začal v Řecku zabývat prokurátor.

Řečtí představitelé dnes prohlásili, že podnět k zahájení vyšetřování dal právě e-mail, který ze Citigroup odeslal jeden ze zaměstnanců. E-mail zmiňuje „zvýšený šum“ kolem restrukturalizace státního dluhu Řecka.

Akcie řeckých bank spadly téměř o pět procent

Ve středu oslabily cenné papíry řeckých bank podle souhrnného indexu o 4,6 procenta. Jako důvod uváděli makléři právě spekulace z e-mailu, podle něhož se Řecko chystá k vyhlášení bankrotu. Zástupce řeckého ministerstva financí ještě týž den uvedl, že e-mail odeslal jeden z analytiků banky Citigroup, a že vláda požádala prokurátora, aby se ujal tohoto případu.

„Prokurátor vyšetřuje tento konkrétní e-mail a osobu, která jej odeslala, protože rozšířila nepravdivé spekulace s dopadem na akciový trh,“ vysvětlil zdroj z řecké justice, který si nepřál být jmenován. Finanční trhy už několik dnů spekulují, že Řecko své finanční problémy nezvládne a bude stejně nuceno státní bankrot vyhlásit. Atény však opakují, že se k restrukturalizaci nechystají.

E-mailová zpráva, která je teď předmětem vyšetřování, zmiňuje, že Řecko by mohlo restrukturalizaci dluhu oznámit možná už o Velikonocích, což je tento víkend. Autor e-mailu si také všímá růstu takzvaných spreadů, tedy rozdílu v úrocích u dluhopisů řecké vlády a podobných papírů vlády Německa.

E-byznys
Zdroj: ČT24