Komerční banka vyplatí 270korunovou dividendu

Praha - Loňský zisk přinese akcionářům Komerční banky dividendu 270 korun na jednu akcii před zdaněním, což je o 100 korun více než před rokem. Na dividendy by mělo celkem putovat 10,263 miliardy korun, jak dnes schválila valná hromada Komerční banky, jejíž akcie se obchodují na pražské burze. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který byl majitelem akcií banky k 14. dubnu. Dividenda bude splatná ke 23. květnu.

Podle valné hromady bude část zisku za rok 2010 určená na dividendu připadající na vlastní akcie v držení Komerční banky a v držení jí ovládaných společností bude převedena na účet nerozděleného zisku minulých let.

Akcionáři navíc rozhodli, že Komerční banka může nabývat vlastní akcie. Nejvíce může držet 3,8 milionu svých akcií. Rozmezí pro nákup bylo stanoveno na 500 až 6 000 korun za kus. Doba, po kterou může banka akcie nabývat, činí 18 měsíců.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 13,33 miliardy korun, což bylo ve srovnání s předchozím rokem o 21,1 procenta více. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.