Česko chce přes polovinu energie z jádra

Ostrava - Podíl jaderné energetiky na výrobě energie v Česku by se měl v budoucnu zvýšit na 50 až 60 procent. Nyní tvoří zhruba jednu třetinu. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto počítá s dostavbou dalších bloků jaderné elektrárny Temelín. Výstavba třetí jaderné elektrárny na území Česka ale zatím není ani tváří v tvář rostoucí spotřebě energie ve hře.

V domácnostech spotřeba neustále stoupá, v průmyslu také. „Jaderná energetika v našich podmínkách je odpovědí. Je bezemisní, stabilní. Uhlí, ať už budou, nebo nebudou prolomeny limity, bude ubývat, závislost na dovozech plynu nechceme zvyšovat nijak dramaticky. Obnovitelné zdroje v našich geografických podmínkách jsou drahé, navíc jejich vytěžitelnost je deset až 15 procent,“ připomněl ředitel odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu Roman Portužák na konferenci Strojírenství 2011 – ČR země špičkových jaderných technologií.

V dalších letech navíc bude spotřeba elektrické energie zcela jistě dál růst. Podle Portužáka k tomu přispějí mimo jiné i tendence k využívání ekologičtějších způsobů dopravy – zejména elektromobilů. Ty bude třeba z něčeho dobíjet. „I proto bude potřeba dalšího energetického zdroje, pokud se nechceme dostat do situací, že budou v budoucnu běžné výpadky,“ konstatoval Portužák.

ČR sází na jádro, nezměnila to ani Fukušima

Jaderná energetika se má stát nosným pilířem českého energetického mixu. Po dostavbě Temelína se zvedne na více než 50 procent. „Vláda dala jadernou energetiku do svého programového prohlášení, prioritou je dostavba jaderné elektrárny Temelín i po událostech ve Fukušimě,“ dodal. Japonskou elektrárnu po katastrofickém zemětřesení zničila vlna tsunami. Z poškozených reaktorů následně unikla radioaktivita.

Rozhodnutí o výběru dodavatele pro dostavbu Temelína má padnout na jaře roku 2013. Dostavba by v tom případě byla dokončena v roce 2025. Náklady se odhadují na několik set miliard korun. Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americká firma Westinghouse, francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. „Zatím jsou šance vyrovnané. Všichni tři zájemci nabízejí zajímavé systémy, každý má svá pozitiva a negativa,“ uvedl zástupce ministerstva.

Třetí jaderná elektrárna zatím ve hvězdách

O stavbě další jaderné elektrárny v Blahutovicích na Novojičínsku je podle něj zatím předčasné mluvit. „Toto území je blokováno pro stavbu velkého energetického zdroje, který však může být, ale nemusí být jaderný,“ uvedl Portužák. Do dostavby Temelína lze jen těžko uvažovat s výstavbou další elektrárny, například v Blahutovicíh. S třetí jadernou elektrárnou na našem území tak podle něj nelze počítat dříve než v roce 2040.

Národní strojírenský klastr si nechal po nedávné havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima zpracovat průzkum, jak se Češi po katastrofě dívají na jadernou energetiku. Negativní pohled má nyní 43 procent lidí, což je o devět procent více než v roce 2009. Zhruba 47 procent lidí zaujímá neutrální postoj. Pozitivní má pouze deset procent, což je o 13 procent méně než před dvěma lety.

Jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: ČT24