Leasing, nebo úvěr? Těžká volba při nákupu auta

Praha – Nákup auta zpravidla nebývá levnou záležitostí, a tak lidé často musí hledat způsob, jak ho zafinancovat. Možností je dnes skutečně víc než dost. Kdysi velmi populární leasing často zdatně suplují nejrůznější spotřebitelské úvěry. Experti ale varují – vždy pozorně čtěte podmínky, zaplatit totiž můžete klidně i několikanásobně víc, než jste si půjčili.

Že se nákup, byť i ojetého auta, může pořádně prodražit, dobře ví paní Iveta Heráňová. Do bazaru přišla s dvaceti tisíci. Ty posloužily jako základ pro nákup auta o 104 tisíc dražšího. Chybějící peníze poskytla úvěrová společnost. Bohužel pro paní Heráňovou byla smlouva s ní ušita na tělo jenom jedné straně. Díky drahé pojistce a vysokým úrokům tak místo 104 tisíc za čtyři roky zaplatí 253 tisíc korun – tedy zhruba 2,5krát tolik.

Jak se ale nenechat napálit? „Pokud bych si vybíral, u které společnosti si vezmu leasing na pořízení nového auta, asi bych volil leasingovou společnost, která je členem České leasingové a finanční asociace. Protože tam jsou sdruženy leasingové společnosti bank i nebankovních společností. Přece jen je to tak úzký kruh a dodržující takové standardy, že tam to riziko zneužití mezi jednotlivými společnostmi je z mého pohledu minimální,“ radí úvěrový expert organizace Člověk v tísni Daniel Hůle.

Jak si půjčit peníze na auto (zdroj: ČT24)

Luboš Nevrkla, advokátní kancelář Mališ Nevrkla Legal:

„Zákon o spotřebitelských úvěrech je nastaven tak, že spotřebitel má právo do čtrnácti dnů po uzavření smlouvy od ní odstoupit bez jakýchkoli sankcí. Jedinou platbou, kterou může poskytovatel spotřebitelského úvěru požadovat, je pouze úhrada nákladů, které jsou nevratné. Jedná se o velmi zanedbatelné částky v řádech maximálně stokorun.“

Pestřejší výběr už mají lidé v případě hotovostního úvěru. „Celá řada nebankovních společností dneska už udělala takový pokrok, že v řadě případů není až tak velký rozdíl mezi úvěrem od banky nebo úvěrem od velké nebankovní společnosti. Minimálně v ceně toho produktu,“ říká Daniel Hůle. „Samozřejmě u té nebankovní společnosti je to rychlejší, o něco málo dražší a s větším rizikem, když se dostanu do prodlení,“ dodává.