Toyota plně obnoví výrobu až na podzim

Tokio - Automobilová jednička Toyota Motor plně obnoví výrobu ve svých továrnách v Japonsku a zahraničí až během listopadu a prosince. Japonský podnik musel výrobu načas přerušit kvůli ničivému zemětřesení a následné vlně tsunami na severovýchodě Japonska. Výpadek výroby tak ohrožuje pozici Toyoty jako největší světové automobilky.

Stejně jako další japonské společnosti, i Toyota doplácí zejména na ochromení globálního dodavatelského řetězce. Ve své domovině plánuje automobilka zahájení návratu k běžnému provozu v červenci, mimo Japonsko pak v srpnu. Toyota počítá s dokončením procesu obnovy do konce letošního roku.

Zákazníkům, kteří si objednali auto od Toyoty, a teď na ně musí dlouho čekat, se prezident Toyoty Akio Toyoda omluvil: „Toyota, stejně jako ostatní firmy, hned po zemětřesení vyslala své zaměstnance do místa neštěstí, aby tam začali odstraňovat překážky. Věřím, že jejich píle umožní rychlou obnovu výroby.“

Kvůli zemětřesení je výroba automobilů v Toyotě proti plánu už teď nižší asi o 260 tisíc vozů. Začátkem tohoto týdne firma sice obnovila výrobu ve všech svých továrnách v Japonsku, výrobní provozy ale fungují na poloviční kapacitu, protože nemají díly.

Toyota prodala v uplynulém roce po celém světě 8,42 milionu automobilů a jen těsně si udržela prvenství. Druhý největší výrobce, americká automobilka General Motors, prodal 8,39 milionu vozů, převážně díky vysokému nárůstu prodeje na čínském trhu.

Akio Toyoda
Zdroj: ČT24