Čína pomalu kráčí k ekologickým zítřkům

Peking – Čína, největší producent skleníkových plynů na světě, údajně začíná myslet ekologicky. Výrobky šetrné k životnímu prostředí začíná prosazovat vláda i marketéři. I přes rostoucí zájem o ekologii si ale stále většina z Číňanů myslí, že ekologie je drahá, nepohodlná a pro běžného člověka nereálná. Navíc v nejlidnatější zemi světa jsou stále stamiliony lidí závislé na těžbě a obchodu s uhlím.

Čína nachází zalíbení v ekologii. Nová studie ukázala, že stále víc Číňanů kupuje ekologické výrobky a organické potraviny. Tamní trh je ale zatím stále malý a obchody nabízejí většinou jen vůči přírodě šetrnou elektroniku a domácí spotřebiče. „Snažíme se přesvědčit firmy, aby si uvědomily, že před nimi stojí obrovská příležitost. Neměly by jen pasivně čekat na to, co pro ně udělá vláda, a měly by využít poptávky zákazníků,“ uvedl zástupce společnosti OgilvyEarth Kunal Sinha.

Zatím byla iniciativní hlavně vláda – před dvěma lety dala na ekologické projekty 220 miliard dolarů. I tak to ale jde v průmyslové a přelidněné Číně s ekologií kupředu jen velmi pomalu. I když lidé tvrdí, že myslí ekologicky, studie upozorňuje, že jedno říkají a něco úplně jiného pak dělají. Číňané sami přiznávají, že jsou citliví na cenu. K přírodě šetrné výrobky kupují jen tehdy, když nevyjdou výrazně dráž než ty neekologické.

Čína chce být ekologická (zdroj: ČT24)

I ekologie ale už začíná mít také punc určitého image. „Ekologie je v Číně pořád něčím novým. Naše tašky ale mají úspěch a myslím, že lidé se na ekologii začínají dívat jako na součást svého image. Začíná tady zelená móda,“ míní spoluzakladatel firmy NLGX Ed Hung.

Peking taky začíná bojovat proti ilegálním přísadám do potravin. Země má za sebou několik skandálů s otráveným jídlem – naposledy šlo o vepřové maso a v roce 2008 zemřelo několik dětí kvůli mléku obsahujícímu toxický melamin. Vláda teď pro potravinová aditiva stanovila nové limity a chce taky zpřísnit kontroly a tresty za porušení pravidel.