Zelená úsporám: Obce nedostanou část dotací, hledají jinde

Capartice (Domažlicko) – Rada Svazu měst a obcí protestuje proti záměru ministerstva životního prostředí pozastavit dotace na veřejné budovy v rámci programu Zelená úsporám. Zrušením podpory prý přijdou obce o očekávané čtyři miliardy korun na projekty, které jsou již zpracované. Ministerstvo se brání tím, že není z čeho brát, neboť v programu nyní chybí téměř osm miliard. Chybějící peníze proto obce chtějí co nejrychleji získat z Operačního programu Životní prostředí.

„Už neuděláme nic s tím, že byly zastaveny prostředky pro veřejné budovy, ale požadujeme okamžité jednání,“ konstatoval místopředseda za statutární města Dan Jiránek. Obcím se nelíbí, že přijdou o peníze na projekty, které mimo jiné stály obecní kasy nemalé peníze.

Rada SMO proto podle dnešního rozhodnutí požaduje, aby se na jejich projekty zateplování veřejných budov vyčlenily prostředky právě z Operačního programu Životní prostředí a aby se co nejdříve vypsala příslušná výzva. „Pokud se náhodou stane, že z prodeje povolenek přece jen zbudou nějaké peníze, požadujeme, aby tyto prostředky navíc byly vyhrazeny výlučně pro obce, které se přihlásily do výzvy, splnily podmínky, zaplatily za žádosti a teď žádné peníze nedostanou,“ dodal Jiránek. Ministr by se měl podle něj co nejdříve sejít se zástupci SMO a podmínky obcí projednat.

Tomáš Chalupa, ministr:

„Velmi mne mrzí, že města a obce nedostanou podporu, nicméně mají na rozdíl od soukromých žadatelů další možnosti, jak žádat o příspěvek.“

Zatím byla žadatelům proplacena částka 4,28 miliardy korun. Program byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že tato přestávka potrvá do konce ledna. Peníze na program Zelená úsporám získává Česko prodejem emisních jednotek.

Zateplování panelového domu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod