Biovejce nemusí být nejkvalitnější na trhu

Praha - Jsou tu Velikonoce a s nimi i zvýšená poptávka po vejcích. Řada lidí nakupuje vejce pouze u pěstitelů na venkově, a když v supermarketech, tak vybírají alespoň balení s označením Bio. Mají pocit, že taková vejce jsou kvalitnější než od slepic z klecových chovů nebo z chovů na podestýlce. Jedná se ale jenom o pocit, nebo jde o oprávněný předpoklad? A jak je to s kvalitou vajec v českých obchodech? Odpovídali odborníci i test.

Podle odborníků závisí kvalita vajec na řadě faktorů. „U vajec se posuzuje vnější kvalita, to znamená znečištění skořápky, praskliny, tloušťka skořápky a pak se posuzuje vnitřní kvalita vajec. Tam se měří výška hustého bílku a tento ukazatel vypovídá o tom, jak dalece se ta vejce budou dobře, nebo špatně šlehat. Dále se posuzuje barva žloutku a výskyt tzv. vnitřních vad. Ty mohou vznikat při tvorbě vejce. Třeba v případě, že slepice je nemocná, tak se tvoří masové skvrny v bílku nebo krevní skvrny na žloutku. V principu jde o to, že jsou to prokrvené tkáně, kde může být daleko vyšší koncentrace mikroorganizmů, a taková vejce jsou pak rizikovější,“ popsala docentka Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT.

Důležité také je, aby byly na vejcích či obalech všechny informace, které tam mají být. Třeba na skořápce musí být razítko, ze kterého by se měl dát vyčíst způsob chovu nebo původ vejce. Docela častým prohřeškem bývá označení data minimální trvanlivosti na odstranitelném štítku. Takové štítky se dají lehce přeznačit pozdějším datem. Důležité je také to, aby výrobce plnil to, co je uvedeno na obale. Třeba pokud vejce nesou označení „omega“, musí mít poměr nenasycených mastných kyselin omega 6 a omega 3 nanejvýš 3:1. To si samozřejmě kupující těžko zjistí, ale test takové věci odhalí. V testu Mladé fronty Dnes se zjistilo, že u vajec s označením „Omega pro“ byl poměr daleko vyšší, a tudíž se jednalo o klamání spotřebitele.

Vejce a zdraví

„Takovým mýtem, kterému věří spousta lidí, je obava z cholesterolu. Je pravda, že ho je ve vejcích hodně, ale ono nezáleží ani tak na množství, ale na formě, v jaké je přítomen. Podle nejnovějších studií cholesterol, který přijímáme z těch vajec, nezvyšuje cholesterol, který máme v organizmu,“ říká o jednom z mýtů kolem vajec Hana Večerková z Mladé fronty dnes, která test vajec připravovala.

Naopak, vejce jsou možná mnohem zdravější, než jsme si doposud mysleli. „Vejce obsahuje ve žloutku karotenoidní barviva a jeden z těch dominantních pigmentů je lutein. Jak se v poslední době ukázalo, lutein má příznivé preventivní účinky proti takzvané stařecké šerosleposti, to znamená proti degeneraci oční sítnice. Takže není nutné nakupovat různé potravní doplňky s luteinem, vejce jsou velice bohatý a přirozený zdroj tohoto barviva,“ uvedla Míková.

Bio vejce – co ukázal test?

Na závěr ještě drobné zamyšlení nad výsledky testu MfD. Jak se totiž ukázalo, bio vejce nejsou lepší a kvalitnější než vejce od slepic, které jsou chované v klecích. Naopak, dva vzorky bio vajec skončily ve druhé půlce kvalitativního žebříčku. Důvody nám vysvětlí Hana Večerková. „Mnoho lidí si myslí, že když slepici vypustíme z klecového chovu, že se bude mít úžasně, protože se může volně pohybovat. To je sice pravda, ale ona v tom společenství slepic zažívá mnohem větší stres než v klecích, protože tam panují podivné sociální vztahy. Ty slepice si mezi sebou konkurují, ubližují, některé se nedostanou ke krmivu a jejich vajíčka jsou potom oslabená. To všechno se projeví na úmrtnosti slepic a na kvalitě vajec,“ připomněla.

Kompletní výsledky testu

  1. 6 velkých vajec od nosnic krmených obilovinami, známka: 1,6
  2. 6 čerstvých vajec z chovu na podestýlce, známka: 2,0
  3. Euroshopper Čerstvá vejce, známka: 2,0
  4. Vejce 10 kusů To nejlepší z naší farmy, známka: 2,2
  5. Wellness vejce obohacená o vitamin A, B12, E+Zn, Se a Fe, známka: 2,4
  6. Naše Bio vejce obohacená selenem, známka: 2,4
  7. Tesco value Čerstvá vejce, známka: 2,4
  8. Selská vejce 10 kusů čerstvých tříděných vajec, známka: 2,4
  9. Ovotek Čerstvá vejce nosnic v klecích, známka: 2,6
  10. Tesco Čerstvá vejce z českých chovů, známka: 2,7
  11. Čerstvá vejce nosnic v klecích, známka: 2,9
  12. Ovus 10 čerstvých tříděných vajec, známka: 2,9
  13. Bio-vajcia rozdielnej velikosti, známka: 2,9
  14. 6 čerstvých vajec Omega 3, známka: 3,6
  15. Čerstvá BIO vejce, známka: 3,6
  16. S Budget čerstvá vejce, známka: 3,8
  17. Omega pro, známka: 5,0
  • Vejce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2236/223533.jpg
  • Slepice na zahradě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/969/96842.jpg