Benzina se soudí se slovenským jmenovcem

Bratislava – Hned několik čerpacích stanic se shodným názvem Benzina i barevným provedením se objevilo na Slovensku bez vědomí majitele původní české značky. Podle mluvčího české společnosti Benzina Václava Louly již na Slovensku několik měsíců probíhá soud, který má otázku možného plagiování řetězce čerpacích stanic vyřešit. Česká Benzina věří, že do konce roku 2012 slovenský název zmizí.

Boty Adidas se čtyřmi pruhy nebo falešné kabelky Louis Vuitton dnes nikoho nepřekvapí - okopírovaná česká benzinová pumpa v cizině už ano. „Naše nekalá konkurence chce parazitovat na tomto známém logu. Vedeme tam spor, který byl pravomocným rozhodnutím dořešen u úřadu průmyslového vlastnictví na Slovensku,“ řekl Loula.

Zmiňovaná instituce bratislavské firmě nepovolila ochranou známku Benzina používat. Česká společnost má totiž také tam svoji značku registrovanou déle. Pumpy Benzina Slovakia však na Slovensku i nadále zůstávají. Přes snahu ČT se vyjádření slovenských zástupců nepodařilo získat.

V česko-slovenském sporu o ochrannou známku není Benzina jediná

Kopírování ochranných známek na Slovensku řešily v minulosti i další české firmy, například nápojové Kofola či Becherovka. Například podle právničky společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka se objevilo celkem devět napodobenin, které porušovaly příslušná práva k ochranným známkám.

Výrobci napodobenin se inspirují nejenom logem a názvem, ale také barevným provedením či tvarem výrobku. Celkem plagiátoři způsobují českým firmám škody až desítky milionů korun.

Becherovka
Zdroj: ČT24