Ceny drahých kovů stále lámou rekordy

New York - Nejistota na finančních trzích, geopolitické napětí a slábnoucí americký dolar jsou hlavní příčiny stále rostoucích cen drahých kovů. Zlato se tak prodává za vůbec nejvyšší sumy v historii, na svá třicetiletá maxima také v pondělí na chvíli dosáhlo i stříbro. Podle přední konzultační firmy GFMS se navíc růst ceny zlata jen tak nezastaví.

Napětí v zemích Blízkého východu a Afriky, otázka, jak se Amerika vyrovná s obřím deficitem nebo nestabilita eurozóny, to jsou stěžejní okolnosti stojící za obrovským růstem obliby cenných kovů. Poptávka vyhnala jejich ceny na mnohaletá maxima. V pondělí stříbro málem překonalo rekordní cenu 50,35 dolaru za troyskou unci z roku 1980, nakonec se ale zastavilo těsně pod ní a na závěr obchodování se navíc propadlo. Stříbro je ale i tak letos zřetelně žádanější než zlato a jeho cena se zvýšila zatím o 40 procent proti šestiprocentnímu růstu zlata.

Zlato ale také nezůstává pozadu. Rekordy už trhá několik dní a v pátek stanovilo zatím nejvyšší cenu za unci, když se prodávalo za víc než 1 510 dolarů. Od začátku roku tento drahý kov zdražil o více než šest procent. Podle přední konzultační firmy GFMS se navíc růst ceny zlata jen tak nezastaví. Dostat by se mohla až na 1 600 dolarů za unci. „Myslím, že americký dolar ještě oslabí, navíc obavy o úvěrová rizika v Evropě přitlačí cenu zlata ještě víc,“ míní analytik agentury Standard & Poor's Leo Larkin.

V Nevadě stoupá zlatá horečka

Navíc by se mohla opakovat kalifornská zlatá horečka z poloviny 19. století. Tentokrát ale v Nevadě, tedy státě, kde se ročně vytěží 80 procent veškeré těžby Spojených států. Podle geologů se v blízkosti Sierra Mountains nachází nová naleziště zlata.

Zlato se v Nevadě těží už od roku 1835. Do roku 2008 bylo na území tohoto státu vytěženo téměř pět tisíc tun žlutého kovu. Při současných cenách by mělo hodnotu 180 miliard dolarů. Jeden z největších producentů zlata, který byl dříve označován spíše jako stříbrný stát, by tak mohl svou pozici ještě posílit. Kde přesně se ale obrovský zlatý důl nachází, zatím geologové tají.

Nelegální těžba zlata
Zdroj: ČT24
Vydáno pod