Změna v pobídkách má přilákat do Česka nové investory

Praha - Systém státních pobídek pro investory čeká změna z pera ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Nové podmínky mají do Česka přilákat zejména firmy vyrábějící produkty s vyšší přidanou hodnotou, jak dnes zdůraznil ředitel Sekce evropských fondů, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko. Úřad například navrhuje prodloužení čerpání slevy na dani na deset let ze současných pěti.

Ministerstvo navrhuje kromě slevy na dani i například zvýšení podpory na jedno vytvořené pracovní místo. Aktuálně činí 50 tisíc korun, ministerstvo chce podporu navýšit na 200 tisíc. Návrh na změnu zákona o investičních pobídkách má v příštích týdnech putovat z MPO do meziresortního připomínkového řízení.

Zahraniční investoři se mohou zabydlet v nezaplněných průmyslových zónách

Petr Očko, ministerstvo průmyslu a obchodu

„Chceme inovovat systém podpory tak, aby přispíval ke zvyšování konkurenceschopnosti České republiky.“

Do volných ploch v tuzemských průmyslových zónách hodlá stát lákat především výroby s vyšší přidanou hodnotou, jak přednesl na dnešní konferenci o průmyslových zónách v Česku ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. „Montoven velkého formátu už tolik není, spíše přichází firmy větší a menší, kde je ale podíl výzkumu a vývoje vyšší,“ dodal generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

V současnosti čeká na investory v České republice 1 539 hektarů volné plochy. „Rádi bychom měli během několika příštích let tyto zóny zaplněny,“ poznamenal šéf CzechInvestu. Největší volná plocha je pro průmysl v současnosti k dispozici v zóně Triangle u Žatce, kde je volných 295 hektarů. V Holešově můžou noví investoři obsadit 280 hektarů volných ploch. Další volné pozemky pro průmysl jsou také v Ostravě-Mošnově, v Mostu nebo v Kolíně-Ovčárech.

Od roku 1998 získalo státní podporu celkem 108 průmyslových zón, na jejichž výstavbu stát přispěl 10,88 miliardy korun. Podle CzechInvestu investoři v tuzemských průmyslových zónách do konce roku 2008 investovali 210 miliard korun. V průmyslových zónách zakotvilo 606 společností, které zaměstnaly 103 054 lidí. Příprava průmyslových zón je součástí investičních pobídek, které stát poskytuje od roku 1998.

CzechInvest
Zdroj: ČT24