Majitel Fukušimy musí platit, evakuovaní chtějí víc

Tokio – Japonští zemědělci z prefektur zasažených radiací museli opustit farmy a pro své výrobky nemají odbyt. Sto z nich doneslo před sídlo společnosti Tepco, která provozuje elektrárnu Fukušima, svou vypěstovanou zeleninu i další produkty a žádají po firmě odškodné. Ta už kvůli tomu sáhla i na platy a odměny svých zaměstnanců.

Uskromnit se musí hlavně vrcholový management společnosti. Z odměn dostanou manažeři jen polovinu a o čtvrtinu se jim sníží plat. Ostatní zaměstnanci přijdou o 20 procent. Firma peníze použije na odškodnění obyvatel a podniků v blízkosti fukušimské elektrárny. „Jsem si dobře vědom toho, že jsme ztratili důvěru místních obyvatel. Teď je potřeba ji znovu vybudovat, i když to potrvá ještě dlouho,“ připouští prezident Tepca Masataka Shimizu.

Vláda evakuovala ze svých domovů desítky tisíc Japonců, i když radiace byla nízká. Našla se ale v místní vodě, listové zelenině nebo mléce. Asi 40 zemědělců odmítlo ze svých farem odejít a s další demonstrovali před sídlem Tepca. „Není to vůbec ekonomicky myslitelné - říct nám jen, že se musíme evakuovat. Chceme, aby nám předložili definitivní částku, kterou nám dají,“ zlobí se Shoji Ando, kterému úřady nařídily, aby opustil svou farmu v prefektuře Chiba.

Opuštěná zvířata umírají hladem

V opuštěných oblastech živoří a umírají zvířata, která tu jejich majitelé museli nechat napospas. Krávy, které vyjedly všechno seno, na které dosáhly, zemřely hladem. Jiné měly štěstí – stihli je nakrmit dobrovolníci, kteří porušili vládní zákaz vstupu. Prasata zavřená ve chlévech požírají mrtvé kusy. Tisíce domácích zvířat ve 20kilometrovém pásmu marně čekají na své majitele.

Vláda zatím schválila první balík pomoci. Ze státní pokladny na ni padnou 4 biliony jenů, v přepočtu přes 800 miliard korun. Tepco má pak nařízeno vyplatit každé evakuované rodině zhruba 200 tisíc korun.