Chávez proti inflaci: Minimální mzda vzroste o čtvrtinu

Caracas – Venezuelský prezident Hugo Chávez oznámil záměr zvýšit minimální mzdu v zemi o více než dvacet pět procent. Chce tak kompenzovat dopad rychlého růstu cen v zemi na nejchudší obyvatelstvo. Venezuela hlásí jednu z nejvyšších inflací v Latinské Americe. V loňském roce podle údajů Mezinárodního měnového fondu přesáhla 28 procent.

Od prvního května si venezuelští pracující polepší o 15 procent, od září jim pak plat vzroste o 10 procent. Minimální měsíční mzda ve Venezuele se tak dostane na 360 dolarů. Z růstu minimální mzdy bude profitovat několik milionů lidí. Některé hospodářské sektory jsou přesto zklamány. Žádaly růst mezd, který by se více přiblížil inflaci. Komunistická strana, která je hlavním spojencem Chávezových socialistů, žádala zvýšení minimální mzdy alespoň o 40 procent.

Společně s oznámením o zvýšení minimální mzdy Chávez zdůraznil, že od jeho nástupu k moci v roce 1999 nikdy neklesala. „My zde nesnižujeme mzdy ani penze, ani nezvyšujeme věk pro odchod do důchodu,“ podtrhl prezident. Zvýšení minimální mzdy má sice nejchudším vrstvám obyvatelstva kompenzovat růst cen, avšak ve skutečnosti by mohlo inflaci ještě povzbudit.

Chávez zastává politický kurz označovaný jako socialismus 21. století. V rámci své politiky se snaží snižovat sociální rozdíly ve Venezuele a bojovat proti chudobě. Jeho politika se ovšem neobejde bez znárodňování klíčových sektorů ekonomiky. Chávez už sáhl na cementárny, energetické podniky i banky. Znárodnil i velké ropné projekty. Právě zisky z ropy pomáhají Venezuele financovat bezplatné školství a zdravotní péči.