Bestsport si v insolventním řízení Sazky řekl o 23 milionů

Praha – Provozovatel O2 areny Bestsport přihlásil do insolvenčního řízení s loterijní společností Sazka pohledávky přesahující 23 milionů korun. Dokument podepsal i místopředseda představenstva Bestsportu a šéf Sazky Aleš Hušák. Bestsport vlastní stejně jako Sazku devět sportovních svazů a sdružení. Kontrolují ji přes občanské sdružení Zelený ostrov. Všechny tři firmy jsou mezi sebou navzájem propojeny spletí smluv a evidují navzájem různé závazky a pohledávky.

Společnost Bestsport vlastní a provozuje i O2 arenu. Přes ni tečou i peníze na splátku haly, jejíž výstavba dostala Sazku do problémů. Z téměř sta procent patří společnost občanskému sdružení Zelený ostrov. Sdružení vlastní akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy. Mají v něm však podíly v jiném poměru, než drží v loterijní společnosti. Sama Sazka drží v Bestsportu 0,068 procenta.

Mezi Sazkou, Bestsportem a sdružením Zelený ostrov se údajně přesouvají miliardové sumy. Propojeny jsou i personálně. Insolvenční správce Sazky Josef Cupka před týdnem uvedl, že považuje Sazku a Bestsport dokonce za koncern. Městskému soudu v Praze poslal podklady k tomu, aby mohl insolvenční řízení se Sazkou a jí spřízněnou firmou Bestsport sloučit. Cupka by se tak mohl stát správcem i pro řízení s Bestsportem a obě řízení by dostal na starost jeden soudce. Sazka je proti tomuto sloučení.

Věřitelé Sazky mohou přihlašovat své pohledávky do 28. dubna. Od konce března, kdy Městský soud v Praze poslal českou loterijní jedničku do úpadku, už přihlásili pohledávky po lhůtě splatnosti za více než dvě miliardy korun. Sazka ale nedávno obdržela od zajišťovacího agenta držitelů dluhopisů, londýnské The Bank of New York Mellon, žádost o okamžité proplacení dluhopisů. Dluh Sazky tak vzroste ze současných dvou na minimálně sedm miliard korun.

Bestsport dluží bankám i auditorům

Houfně přehlašují pohledávky ale i věřitelé Bestsportu. Zatím největším přihlášeným věřitelem je Volksbank, která drží směnky Bestsportu v hodnotě 75 milionů korun. Do insolventního řízení už ale přihlásila 25milionovou pohledávku také Bawag Bank. Téměř 2 miliony korun dluží provozovatel O2 areny společnosti Auto-Kern za pronájem vozů. Vroubek má i u auditorské společnosti AC&C, která nedostala zaplaceno za auditorskou zprávu, objednanou v loňském roce.

Sazka se dostala do finančních problémů kvůli vysokým splátkám za výstavbu vysočanské O2 areny, kterou kontroluje právě Bestsport. Bestsport podal sám na sebe insolventní návrh pouhé dva dny poté, co Sazka skončila v úpadku. Důvodem podání návrhu měla být právě špatná finanční situace padající loterijní hvězdy. Sazka jak ručitelem závazků Bestsportu, tak i jeho největším věřitelem v souvislosti s financováním nákladů na výstavbu O2 areny.

Vydáno pod