Malá důchodová domů: Dnešní 16letí do důchodu v 70 letech

Praha - Vláda prosazuje v důchodové reformě, aby dnešní třicátníci odcházeli do penze bezmála v 68 letech a dosud šestnáctiletí pak v sedmdesáti. Důchodový věk hodlá prodlužovat podle roku narození vždy o dva měsíce. Průlom spočívá v tom, že bez omezení. Jen pro srovnání, dnes odcházejí muži na odpočinek ve 62 letech a čtyřech měsících.

Politici už léta Čechům říkají, že půjdou do důchodu později. To, že dnešní děti budou muset pracovat i po sedmdesátce a že jejich děti půjdou do penze třeba až v pětasedmdesáti, ale zatím politici lidem naplno neřekli. Například malé děti, které se rodí dnes, budou mít hodně dlouhý pracovní život. Do důchodu totiž půjdou podle vládní důchodové reformy až v téměř 73 letech.

Dnešní dvacátníci a třicátníci na tom budou stále ještě o něco lépe. Třeba 38letý Čech půjde do penze v 66 letech. Desetiletí a mladší už ale musí počítat s tím, že se dřív než v 71 letech důchodu nedožijí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že bez prodlužování věku odchodu do důchodů nebude mít Česko na důchody peníze: „Je potřeba, aby na to reagoval i důchodový systém, abychom už předem jasně řekli, že důchodový systém bude stabilní i na desítky let dopředu. Že se nestane to, že důchodový systém bude neufinancovatelný.“

Malá důchodová reforma (zdroj: ČT24)

V penzi se dnešní mladí dlouho neohřejí

Demografové ale upozorňují, že pokud vláda prosadí každoroční neomezené prodlužování věku odchodu do penze, stráví Češi do budoucna penzi mnohem kratší dobu než dnešní důchodci. „Generace narozených za 15 let někdy kolem roku 2025 by šla do důchodu v takovém věku, že její naděje dožití by byla možná až o pět let kratší u mužů v důchodu než u generace, která v současné době odchází do důchodu,“ přiblížil demograf z Přírodovědecké fakulty UK Tomáš Kučera.

Věk průměrného Čecha se od listopadu 1989 zvýšil o pět let, a rostl tak rychleji než věk odchodu do penze. Ministr Drábek současně uklidňuje s tvrzením, že pokud se přestane prodlužovat věk průměrného Čecha, příští vlády by se tomu měly přizpůsobit: „To bude úkolem další politické reprezentace, aby přiměřeně upravila hranici odchodu do důchodu.“

Sociální demokraté přitom už dnes hlásí, že v případě výhry ve volbách vládní návrh zruší. „To je nespravedlivý návrh, protože vláda v tuto chvíli neví, jaká bude průměrná délka dožití, situace na trhu práce, a lze si obtížně představit, že lidé, kterým je 70 let, budou mít šanci se na trhu práce udržet,“ argumentoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Poslanci schválí neomezené zvyšování věku odchodu do důchodu už příští týden. Podporuje ho totiž celá vládní koalice.