Česká ekonomika letos poroste dvouprocentním tempem

Praha – Letos se česká ekonomika může těšit na dvouprocentní růst. O rok později zrychlí na 2,8 procenta a v roce 2014 už to bude o dalších pět desetin procentního bodu více. Ekonomické oživení by přitom mělo být podle průzkumu taženo spíše růstem produktivity práce s omezenou tvorbou nových pracovních míst. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí sestavených na základě prognóz 19 tuzemských odborných institucí.

Následující roky také v Česku podle průzkumu poroste zaměstnanost. Mezi lety 2011 až 2014 však nepřesáhne 0,3 procenta. Míra nezaměstnanosti by přitom měla letos podle ministerstva činit 7,1 procenta, a dosáhnout tak vrcholu. O rok později by se však už nezaměstnanost měla dostat pod sedm procent a tam se udržet i v následujících letech. (Ministerstvo financí používá jinou metodiku pro výpočet nezaměstnanosti než ministerstvo práce a sociálních věcí.)

Ministerstvo financí:

„Otázkou zůstává, nakolik již instituce do svých prognóz stačily promítnout dopady uvažovaných změn nepřímých daní v letech 2012 a 2013.“

Inflace se až do roku 2014 bude pohybovat kolem dvouprocentního inflačního cíle České národní banky. Letos by ceny měly růst o 2,1 procenta. Největší nárůst však inflaci podle ministerstva čeká o rok později, a to až na hodnotu 2,5 procenta. Dobrou zprávou je ale letos očekávaný mírný nárůst mezd a platů. Po stagnaci v letech 2009 a 2010 by podle odhadů měly vzrůst o 2,2 procenta. „Očekává se, že v dalších letech bude docházet ke zrychlování růstové dynamiky až na čtyři procenta v roce 2013. Obdobným tempem by mzdy a platy měly růst i v roce 2014,“ odhadlo ministerstvo.

Vydáno pod