ČSÚ: Rok 2010 se nesl ve znamení fotovoltaiky

Praha – Vysoké ceny a růst daně z přidané hodnoty loni motoristy přiměl k tomu, aby pohonné hmoty čerpali v okolních zemích. Spotřeba benzinu i nafty tak v České republice klesala. Benzinu se prodalo meziročně o 9 procent méně, prodej nafty klesl více než o pět procent. Údaje poskytl Český statistický úřad (ČSÚ) ve své energetické bilanci státu.

Rok 2010 byl ve znamení fotovoltaiky

Oproti předchozímu roku loni došlo k nárůstu hrubé výroby elektřiny o 4,4 procenta. Výrazně se na tomto trendu podílela energie vyrobená z černého uhlí a ropy. Rok 2010 si také česká energetika bude pamatovat jako rok fotovoltaických elektráren. Tady došlo k 600procentnímu nárůstu. Přesto je však podíl solárních zdrojů na celkové výrobě s 0,7 procenta zanedbatelný. Naopak nejvýznamněji se na výrobě elektřiny podílí uhlí. Znatelný byl loni i nárůst podílu biomasy a bioplynu.

Komentář Jana Zámyslického (zdroj: ČT24)

Velmi sledovaným parametrem je energetická náročnost hrubého domácího produktu. V této kategorii Česko v mezinárodním porovnání vychází poměrně špatně. Energetická náročnost českého HDP se však dlouhodobě snižuje. Výjimkou nebyly ani krizové roky 2008 a 2009. V roce 2009 totiž byl pokles HDP vyšší než pokles prvotních energetických zdrojů. Při výpočtu tohoto parametru však podle vedoucího odboru energetiky ČSÚ Jana Zámyslického hraje důležitou roli peněžní faktor, tedy přepočet HDP. V náročnosti hrubé náročnosti vztažené k obyvateli však Česko patří k podprůměru, tedy z porovnání vychází mnohem lépe.

Předsedkyně ČSÚ Ritschelová:

„Limity těžby, jaderná energetika, fotovoltaika a řada dalších témat spojených s energetickou politikou patří mezi aktuální problémy aktivně projednávané během posledních let. Energetická bilance je velmi cenným nástrojem připravovaným ČSÚ pro podporu nejzávažnějších politických rozhodnutí. Díky své komplexnosti a hlavně objektivitě může posloužit jako kvalitní informační základna pro přípravu návrhu aktualizace Státní energetické koncepce, který má být Vládě ČR předložen do konce tohoto roku.“

ČEZ se svezl s vlnou solárního boomu

Jen energetická společnost ČEZ loni investovala do nákupu hotových fotovoltaických elektráren zhruba deset miliard korun. To je polovina peněz, které měla firma vyčleněné na investice do obnovitelných zdrojů do roku 2020. Z obnovitelných zdrojů přitom energetický gigant loni vyrobil jen 3,2 procenta elektřiny. Napsal to dnes server Ekonom.cz. Za projekty podle něj ČEZ zaplatil asi o dvě miliardy korun více, než kdyby elektrárny sám postavil. Investice do fotovoltaiky vynese firmě díky podpoře státu za dvacet let kolem 23 miliard.

Za jeden nakoupený megawatt instalovaného výkonu ČEZ zaplatil v průměru 94 milionů korun. Cena výstavby megawattové solární elektrárny přitom loni klesla až k hranici 70 milionů. ČEZ tak přeplatil každý megawatt o 20 milionů.