Ceny benzinu rostou, Němci platí za litr i 240 korun

Filderstadt – Drahá ropa žene ceny benzinu do výšin. Šok ale zažili němečtí řidiči, kteří chtěli na Velikonoční pondělí natankovat benzin na čerpací stanici Esso ve Filderstadtu. Informační tabule hlásila cenu 9,99 eura za litr (v přepočtu asi 240 korun). Řadu řidičů vysoká cena nejspíš odradila, minimálně dva si jí ale nevšimli a za nehoráznou cenu natankovali. Přemrštěnou cenu pak museli chtě nechtě zaplatit. Řidiče, který do svého vozu natankoval 21 litrů benzinu, tak tankování nedaleko Stuttgartu vyšlo na více než 200 eur, tedy zhruba 5 tisíc korun. Napsal to německý zpravodajský web Bild.

Základní ekonomický zákon nabídky a poptávky byl důvodem, proč se benzinka Esso ve Filderstadtu poblíž Stuttgartu rozhodla vyvěsit na informační tabuli pětinásobně přemrštěnou cenu. Před Velikonocemi se Německo potýkalo s problémy s distribucí paliv, a tak se některé benzinky ocitly téměř na suchu. Esso se podle svého vyjádření obávalo, že kdyby na návěstí umístilo nulovou cenu benzinu, řidiče by jen přilákalo. Vedení firmy se proto rozhodlo udělat pravý opak – na informační tabule umístilo cenu 9,99 eura za litr a doufalo, že tak zákazníky odradí. Běžně se přitom cena benzinu v Německu pohybuje kolem 1,8 eura.

Rozhořčení řidiči, kteří si podle svých slov přemrštěné sumy nevšimli a v pondělí v noci u benzinky natankovali, zavolali na personál čerpací stanice policii. Ta ale žádné pochybení na straně pumpy neshledala. Cena byla řádně vyvěšena a řidiči se s ní mohli seznámit. Nešťastníkům tak nezbylo nic jiného než přemrštěnou sumu zaplatit.

Drahý benzin v USA (zdroj: ČT24)

Podle informací deníku Stuttgarter Zeitung mohli řidiči natankovat za přemrštěné ceny i v pondělí odpoledne. Personál čerpací stanice byl už ale obezřetný. Benzinovou pistoli zajistil páskou, aby nechtěně nenaletěli i další řidiči. Firma nakonec vyšla vstříc i dvěma nešťastníkům, kteří za přemrštěnou cenu natankovali. Podle serveru Bild jim peníze vrátí.

Američané nechtějí tankovat, zůstávají v pustině

Vrásky dělá drahý benzin také Američanům. Řidiči se snaží dojet na jednu nádrž co nejdál, jenže mnohdy na to doplatí. Asistenční služby pojišťoven tak musí vyjíždět na pomoc zoufalým klientům čím dál častěji, a to i přesto, že benzin vyjde v USA stále mnohem levněji než v Evropě. Za galon Američané zaplatí necelé čtyři dolary.

Například společnost AAA, největší autopojišťovna na americkém trhu, teď sleduje až osmnáctiprocentní nárůst hovorů na asistenční služby, kde řidiči žádají o pomoc právě kvůli tomu, že jim došel benezin. „Je to dost trapné, volat si o pomoc jen kvůli benzinu. Doufám, že už se mi to znovu nestane,“ uvedl Bill Koumarelos, který kvůli šetření nedojel.

Řidiči, kteří se snaží dojet s prázdnou nádrží, přitom neriskují jenom to, že jim benzin dojde a oni budou muset desítky minut čekat na příjezd pomoci. Následky může spořivost na nepravých místech zanechat i na jejich autě – tzv. ježdění na páry podle odborníků vážně poškozuje motor auta.

Benzin nad 40 korun? Do léta nejspíš ne

I když panika ohledně cen benzinu při pohledu na informační tabule čerpacích stanic mnohdy zachvacuje i české řidiče, magickou 40korunovou hranici zřejmě jen tak nepřekoná. „Na celorepublikový průměr 40 korun se letos v létě litr benzinu nevyšplhá, ačkoli tím mnozí straší. Na to by musela cena ropy ještě vyskočit o více než 30 dolarů. A to je hodně málo pravděpodobné,“ uklidňuje řidiče hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

  • Německá policejní hlídka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2110/210970.jpg
  • Záchrana v nouzi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250047.jpg
  • Na čerpací stanici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2389/238883.jpg