ECB v tichosti ukončila nákup dluhopisů, má strach z Řecka

Brusel - Evropská centrální banka (ECB) podle finančního servisu Financial Times Alphaville nejspíš v tichosti ukončila program nákupu dluhopisů problémových zemí eurozóny, označovaný zkratkou SMP. Podle Financial Times za to údajně mohou spekulace o restrukturalizaci řeckého dluhu. Pokud by se naplnily, ECB by mohla přijít o značnou část investic.

V současnosti se výnosy dluhopisů zemí, které se kvůli špatnému stavu veřejných financí ocitly v problémech, podle Divyanga Shaha ze společnosti IFR Markets pohybují výrazně nad hranicí z května 2010, kdy se plně projevila dluhová krize v eurozóně. Tehdy také Evropská centrální banka ohlásila start programu nákupu dluhopisů, který měl mimo jiné vést ke snížení výnosů a měl tak zlevnit financování státního dluhu pro problémové země jako Řecko, Portugalsko či Irsko.

FT Alphaville uvádí, že existují dvě vysvětlení současného vývoje. První z nich je, že Evropská centrální banka nákup dluhopisů úplně zastavila, ale tento krok oficiálně neoznámila, protože nechce prohloubit neklid na trzích.

Čeká ECB jen na další kroky politiků?

Druhým možným vysvětlením je, že ECB čeká na další tah politiků, který by měl uhasit další fázi dluhové krize, již rozpoutaly problémy Portugalska. Centrální banka je tak daleko ostražitější k investicím na trhu, protože pokud by se eurozóna nakonec rozhodla pro restrukturalizaci řeckého dluhu, mohla by ECB přijít o značnou část kapitálu a musela by žádat o jeho navýšení.

Program nákupu dluhopisů nikdy nemohl fungovat, což se i velmi rychle ukázalo. ECB se místo toho stala držitelem velmi problematických dluhopisů a jen v případě Irska je dokonce největším věřitelem země, což ji vystavuje velmi vážným rizikům, pokud by Dublin nebyl schopen dostát svým závazkům. „Abychom to shrnuli, SMP skončil, protože ECB selhala,“ dodává Financial Times.