VV chtějí státní garanci individuálních důchodových účtů

Praha - Věci veřejné chtějí vytvořit státní fond, který zajistí maximální garanci pro nákup a správu státních dluhopisů. Cílem je vytvořit stabilitu komerčního důchodového pilíře, a dát tak občanům jistotu, že o peníze naspořené na penzi nepřijdou. Na dnešním brífinku strany to zdůraznil exministr dopravy Vít Bárta, který je hlavním koordinátorem VV při vyjednávání o důchodové reformě.

Návrh nejmenší vládní strany počítá s vytvořením státem garantovaného fondu, který bude naplněn dluhopisy České republiky a zároveň dalších států, jenž mají podobný rating jako ČR. „Nechceme nakupovat řecké dluhopisy,“ konstatoval Bárta, podle kterého má toto pojetí zajistit stabilitu komerčního pilíře i v případě, kdy se jeden ze států dostane do finančních problémů.

Vít Bárta, koordinátor VV pro důchodovou reformu

„Chceme, aby zde existovala varianta, která dává občanovi záruku investovat do takového řešení, kdy stát přebírá maximální zodpovědnost za to, že ve druhém pilíři nedojde ke ztrátě finančních prostředků.“

„Zásadní otázkou je, aby státní dluhopisy byly zajištěny tak, aby i v případě krachu správce byla odpovědnost státu za klienty, tedy občany,“ uvedl Bárta. Fond sice podle něj nebude nabízet takovou ziskovost jako v případě investování do akcií, ale bude vytvářet maximální jistotu, že lidé o naspořené peníze nepřijdou.

Podle analytika ČT Petra Fischera Věci veřejné svým dnešním návrhem reagují na námitky, že by fondy, které mají spravovat individuální důchodové účty občanů vzniklé v rámci důchodové reformy, mohly být vytunelovány a lidé by mohli o své peníze přijít.

VV myslí i na náklady fondů

Do vyjednávání o důchodové reformě jde nejmenší vládní strana také s návrhem na vytvoření anonymních penzijních účtů. Takzvaný Blind Trust má ochránit občany před „nájezdem“ bankovních domů, které by je bombardovaly nabídkami dalších druhů spoření na důchod a zároveň snížit náklady penzijních fondů. „Logicky to sníží cenu a sníží poplatky, protože fondy nebudou nuceny dávat velké výdaje na reklamy a nebudou nuceny platit drahé zprostředkovatele,“ podotkl ekonomický expert strany Michal Babák.

Penzijní fondy, které budou podstatou druhého pilíře důchodového systému, by se podle VV měly transformovat z fondů, které nyní fungují v rámci třetího pilíře. Vznik zcela nových fondů by podle VV byl velmi nákladný.

Podle Bárty se VV svými dnešními návrhy snaží posunout debatu o důchodové reformě dál. Jeho strana v žádném případě nechce narušit konsenzus, kterého vládní koalice dosáhla před krizí, která trvala zhruba dva týdny a zpozdila práce na důchodové reformě. Prohlášení Věcí veřejných se nicméně příliš nezamlouvá ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09) „Ty návrhy nejsou nové, byly diskutovány už v předchozích diskuzích,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24. Ještě dnes odpoledne by se jimi znovu měla zabývat porada ekonomických ministrů.

Garantovaný fond nemá podle Drábka valný smysl

Jaromír Drábek, ministr sociálních věcí

„Stát nikdy nemůže garantovat celkový objem naspořených prostředků ze státního rozpočtu, protože celkový objem prostředků výrazně převyšuje objem státního rozpočtu.“

Drábek dal v rozhovoru pro ČT24 také jasně najevo, že se mu příliš nelíbí ani myšlenka vzniku státem garantovaného fondu. Opodstatnění by to podle něj mělo pouze v případě, že by spoření ve druhém pilíři bylo povinné. Ve chvíli, kdy má být spoření dobrovolné, to ale údajně povede jen k nerovnoměrnému rozložení klientů v systému. Drábek uvedl, že se o tom už přesvědčilo například Švédsko, v Česku podobná situace panuje ve zdravotnickém sektoru, kdy je většina obyvatel klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny. Státní garance tak velkého objemu prostředků je navíc podle ministra nereálná.

Drábek nesouhlasí ani se zavedením systému tzv. anonymních penzijních účtů. Vyšlo by to podle něj stát až příliš draho. „Z mého pohledu je jednodušší, lepší a levnější, aby anonymizovaný přístup zaveden nebyl,“ prohlásil ministr.

Bárta se po odchodu z čela resortu dopravy, který si vynutila prodělaná vládní krize, pustil naplno do dalších politických aktivit. Ve středu se sešel se zástupci odborů. Jednal s nimi o vládním návrhu důchodové, zdravotní a sociální reformy.