Ekonomika USA znovu šlápla na brzdu

Washington - Růst ekonomiky Spojených států v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 1,8 procenta. Podepsaly se na tom hlavně vysoké ceny benzinu a potravin, které přiškrtily ochotu Američanů utrácet. Ekonomika zpomalila víc, než očekávali analytici. Většina z nich předpokládala alespoň 2procentní růst. V posledním kvartále loňského roku americké hospodářství vzrostlo o 3,1 procenta.

Inflace rostla v letošním 1. čtvrtletí nejrychleji za dva roky. To se podepsalo na útratách spotřebitelů. Slábly ale také vládní výdaje – v prvním čtvrtletí byly nejnižší za více než 27 let. Krom toho se na zpomalení růstu americké ekonomiky podepsalo i špatné zimní počasí.

„Nejdůležitějším faktorem bylo počasí. Snížilo to spotřebu a zasáhlo stavebnictví. (Drahé) energie také dolehly na spotřebu. Drahý benzin hodně ukousl z rozpočtů domácností,“ prohlásil ekonom Stephen Stanley.

Pomalejší růst ve své prognóze očekává i americká centrální banka (Fed). Ve své aktuální prognóze snížila rozsah růstu hospodářství na 3,1 až 3,3 procenta. V předchozím dokumentu přitom počítala se zvýšením o 3,4 až 3,9 procenta.