Soud sčítá dluhy Sazky – zatím došel ke 4 miliardám

Praha – Dnešek je posledním dnem, kdy je možné přihlásit pohledávky do insolvenčního řízení se Sazkou. Městský soud v Praze obdržel ke konci dnešní pracovní doby zhruba 1 500 přihlášených pohledávek za loterijní společností, jejichž hodnota přesahuje čtyři miliardy korun. Suma ale ještě zdaleka není konečná. Pohledávky je možné přihlašovat do dnešní půlnoci totiž také prostřednictvím České pošty. Soudu je doručí v následujících dnech.

České televizi se podařilo zjistit, že na soud dnes zamířila i pětimiliardová pohledávka majitelů dluhopisů za výstavbu vysočanské arény. KKCG je tak spolu s firmou PPF Petra Kellnera zatím největší věřitel a v rozhodování o osudu Sazky budou mít nejspíš hlavní slovo. Až soud započte i tuto obří pohledávku, vyšplhá se celková suma na 9 miliard korun.

Přihlášky pohledávek zveřejňuje soud postupně v závislosti na jejich množství a na technických možnostech insolvenčního rejstříku, tedy v zásadě každou minutu až pět minut jedna. „Očekáváme, že vzhledem k dnešnímu podávání přihlášek na poštu bude možné celkový počet pohledávek uzavřít definitivně zřejmě ve středu 4. května,“ podotkla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Zároveň avizovala, že dnes vzhledem k množství pohledávek a technickým limitům nebude možné zveřejnit veškeré dosud přihlášené pohledávky.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Své pohledávky přihlásily i stovky trafikantů a firem, ve kterých stály terminály Sazky. Loterijní firma dluží i pojišťovnám, České televizi nebo mobilním operátorům.

Pro budoucnost Sazky bude klíčový 26. květen

O budoucnosti Sazky se bude rozhodovat 26. května. Věřitelé určí, podle jakého reorganizačního plánu se bude Sazka zachraňovat. S plánem na reorganizaci hodlá vyrukovat management firmy, reorganizovat padající loterijní hvězdu ale mohou i věřitelé. „I kdyby Sazka reorganizaci připravila, tak by musela připravit takové řešení, které by mělo podporu věřitelů,“ připomněl předseda prozatímního věřitelského výboru Sazky Josef Novotný, který ve výboru zastupuje společnost KKCG. Ve hře je ale stále i možnost, že firma skončí v konkurzu, což by znamenalo její definitivní konec.

Kvůli vysokému počtu pohledávek se na květnovém jednání očekává i vysoká účast věřitelů, proto se místo v soudní síni bude jednání konat v budově Národního domu na Vinohradech. „Osobní přítomnost na jednání není nutná, neboť neúčast nijak neovlivní případné uspokojení pohledávky,“ podotkla Lhotáková.

Hušák se snažil přihlásit další pohledávky

Dluhy za Sazkou mohly být přitom daleko vyšší, kdyby se splnil plán šéfa firmy Aleše Hušáka a několikamiliardovou pohledávku přihlásili jemu blízcí lidé ze sdružení Zelený ostrov. Ti se na tom ale neshodli. Do insolvenčního řízení nicméně přihlásila svou pohledávku společnost Bestsport, která je vlastníkem a provozovatelem O2 areny. Její pohledávka ovšem není nijak závratná – pohybuje se kolem 23 milionů korun.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské multifunkční haly O2 arena, kterou vlastní Bestsport. Ten pak téměř stoprocentně ovládá sdružení Zelený ostrov. Všechny tři firmy jsou mezi sebou navzájem propojeny spletí smluv a evidují navzájem různé závazky a pohledávky. Spojují je i personální vazby.

Aleš Hušák
Zdroj: Martin Pinkas/isifa/Euro