Ředitel ČEZu: Elektřina zdraží pouze mírně

Praha - Cena elektřiny pro domácnost se v příštím roce podle výkonného ředitele ČEZ Daniela Beneše zvýší v řádu jednotek procent. Další růst cen elektřiny na burzách do konce roku již Beneš neočekává, řekl to dnešním Lidovým novinám. Impulzem ke zdražení bylo politicky motivované odstavení sedmi jaderných bloků v Německu a navýšení výroby v dražších uhelných a plynových elektrárnách.

Beneš je přesvědčen, že cena na burzách vzrostla víc, než je z ekonomického hlediska logické, a že se mírně sníží. „Zřejmě se nevrátí k úrovni okolo 50 eur za megawatthodinu, ale podle mého názoru ani nevzroste nad 60 eur,“ odhadl. Analytici vidí situaci na trhu s elektřinou podobně.

ČEZ stihl nejspíše čtvrtinu elektřiny, určené pro maloodběratele na příští rok nakoupit ještě před havárií v japonské Fukušimě. „Elektřinu na následující rok nakupujeme pro domácnosti kontinuálně - každý měsíc jednu dvanáctinu,“ informoval mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Naopak menší dodavatelé, kteří mají ve zvyku nakupovat elektřinu pro své zákazníky „na poslední chvíli“, se mohou dostat do existenčních potíží.

Dceřiná firma ČEZ Prodej loni nakupovala elektřinu pro malé firmy domácnosti v průměru za 48 eur za megawatthodinu. Aktuální cena na pražské energetické burze činí 56 eur. Nárůst by však měla redukovat jak posilují koruna, tak i regulovaná část ceny elektřiny.

Přesnější odhad vývoje cen se však nikdo neodvažuje tipovat. Stále zůstávají dvě neznámé - jak dlouho potrvá konflikt v Libyi a kolik elektráren padne za oběť protijadernému tažení německých politiků.

Elektroměr
Zdroj: ČT24