Unipetrol za čtvrtletí vydělal téměř půl miliardy

Praha – Unipetrol si v prvním letošním čtvrtletí polepšil. Petrochemická společnost totiž zvýšila čistý zisk na 463,6 milionu korun oproti 309 milionům korun, které vydělala ve stejném období v roce 2010. Tržby firmy se meziročně zvýšily z 18 miliard na více než 23 miliard korun. Vlastník Unipetrolu, největší polská rafinérská společnost PKN Orlen, v první čtvrtině roku čistý zisk téměř zdvojnásobil.

Dobré výsledky nejsou žádným překvapením

Provozní zisk Unipetrolu (EBIT) také rostl. V prvních třech měsících roku se zvedl na 570,7 milionu z loňských 516,9 milionu korun. Pro představenstvo firmy však poslední zprávy nejsou překvapením, zlepšení se totiž očekávalo.

Společnost Unipetrol:

„Skupina je vystavena cenovému riziku komodit, vyplývajícího z nepříznivých změn cen surovin, především ropy. Vedení společnosti řeší tato rizika u dodávek v rámci řízení rizika tržních cen a dodavatelů. Za účelem snížení rizika spojeného s nákupem ropy uzavírá skupina v malé míře kontrakty týkající se derivátových komoditních nástrojů.“

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu. A v prvním čtvrtletí se jí také velmi dařilo, když dosáhla čistého zisku 1,1 miliardy zlotých (tedy 6,7 miliardy korun). Přispěl k tomu vysoký růst cen ropy, který prudce zvýšil hodnotu zásob firmy.

Firmě pomohly nepokoje na Blízkém východě a slabší dolar

O 900 milionů zlotých výsledky zvýšil růst cen ropy po nepokojích na Blízkém východě a v Africe a slabší dolar. Již dříve firma uvedla, že její provozní zisk se téměř ztrojnásobil na 1,3 miliardy zlotých. Společnost zaznamenala růst produkce i prodeje, avšak rafinérské marže se snížily.