Sony může únik dat stát až 1,5 miliardy dolarů

Miami Beach – Za únik osobních dat desítek milionů uživatelů z internetového herního systému firmy Sony nejspíš podnik draze zaplatí. Podle odhadů může vše firmu vyjít až na 1,5 miliardy dolarů. Pokud si všech 77 milionů poškozených bude chtít nechat vystavit novou kartu, vydavatel kreditních karet za to podle analytiků utratí 300 milionů dolarů. Náhrada každé platební karty totiž stojí tři až pět dolarů. Experti přitom dodávají, že většinu útoků hackerů poškozené společnosti nezveřejňují.

Sony na oznámení čekala týden, jiné firmy útoky zcela tají

Systém PlayStation Network prolomili hackeři někdy během dubna a stáhli z něj osobní data včetně jmen, adres a možná i podrobnosti o platebních kartách 77 milionů uživatelů. Sony shodila síť 19. dubna, na oznámení, že systém někdo napadl a informace možná ukradl, ale čekala týden. Firmě teď hrozí řada žalob.

Většina útoků na sítě korporací a státních organizací ale podle expertů zůstane utajena, protože oběti chtějí předejít dalším nesnázím a vyhnout se zkoumavým pohledům veřejnosti. Firmy se pak obávají, že by se zprávou o útoku mohly klesnout jejich akcie a jejich značka by ztratila dobrou pověst.

To už se v případě Sony stalo. Včera totiž akcie firmy na tokijské burze uzavřely o 4,5 procenta níže, když v jednu chvíli spadly i o více než pět procent. Do včerejška již ztratily osm procent hodnoty.