Microsoft prodával o třetinu více, popularita Windows ale klesá

Washington – Třetí fiskální čtvrtletí se pro Microsoft neslo ve znamení úspěchu. Softwarový gigant totiž zvýšil čistý zisk o třetinu na 5,2 miliardy dolarů (tedy 84,5 miliardy korun). Hospodaření podpořil prodej aplikací Office a herních systémů. Operační systém Windows naopak postupně ztrácí na popularitě, již druhé čtvrtletí za sebou totiž klesl jeho prodej.

Lidé nekupují osobní počítače, Windows tedy nepotřebují

Dobré výsledky vykázaly i tržby, které se do konce března zvýšily o osminu na 16,4 miliardy dolarů. Analytici jsou příjemně překvapení. Prodej v divizi Windows se však snížil o čtyři procenta. Pokles zájmu o Windows souvisí s posledním poklesem prodeje osobních počítačů.

Mezi nejoblíbenější produkty Microsoftu se nyní řadí Office a herní systém Kinect, který se zapojí do herní konzoly Xbox a hráči díky němu ovládají hry pohybem těla. Tržby v zábavní divizi díky Kinectu stouply o 60 procent.

Díky partnerství při vyhledávání s firmou Yahoo zaznamenaly významný pokrok i internetové operace. Divizi stouply tržby o 14 procent, stále se však potýká se ztrátou, která činila 726 milionů dolarů.

Vydáno pod