Maso zatím letos ČR vyrábí méně, mléko jde na odbyt

Praha – Jedna ze základních surovin českého jídelníčku, tedy vepřové maso, stále častěji nepochází z Česka. Jeho cena od začátku roku mírně klesla, a zemědělci proto dále zmenšují stáda. V prvním čtvrtletí tak dodali na trh zhruba o čtyři procenta masa méně než v loňském roce. Podobně je na tom i maso drůbeží. Celkově výroba masa v první čtvrtině roku poklesla o 6,3 procenta na 122,7 tisíce tun.

V roce 1999 se v Česku ještě chovaly čtyři miliony vepřů. V současnosti je to méně než polovina. Zemědělci už několik let upozorňují, že chov prasat je pro ně ztrátový a že levnému dovozu nemohou konkurovat. „Čísla potvrzují klesající soběstačnost České republiky ve vepřovém, na druhou stranu já pořád říkám, že ČR je součástí Evropské unie, a pokud hovoříme o soběstačnosti, tak to musíme brát trochu komplexněji, to znamená z pohledu celé EU,“ tvrdí zemědělský analytik Petr Havel.

Prezident Agrární komory Jan Veleba:

„Za poslední dva roky se snížil stav dojených krav asi o 34 tisíc kusů, což je zkrátka veliká porce.“

Odbyt zemědělců (zdroj: ČT24)

Podobný pokles stíhá i výrobu drůbežího masa. Zemědělci ho během prvního čtvrtletí meziročně zpracovali o desetinu méně. Výrobcům hovězího masa se naopak dařilo. Zlepšuje se taky i situace českých producentů mléka, na které těžce dopadla hospodářská recese. Nyní ale po mléce roste poptávka, jeho výkupní cena se tak od začátku roku zvýšila skoro o pětinu.

Maso musíme dovážet, mléko je soběstačné

„Velmi stručně řečeno by se dalo říct, že oživená spotřebitelská poptávka po ekonomickém oživení je v případě mléka sanována z tuzemských zdrojů, zatímco v případě masa je to ze zahraničních surovinových zdrojů,“ tvrdí zemědělský analytik Petr Havel. Mléko se naopak daří ještě vyvážet. Export se zvýšil, méně se naopak dováží. Ze země se tak vyvezlo o necelých 130 tisíc tun mléka a mléčných výrobků více, než se přivezlo sem.