V unii bylo v březnu o 300 tisíc nezaměstnaných méně než loni

Brusel – Míra nezaměstnanosti v Evropské unii ani v eurozóně se v březnu nikam nepohnula. V zemích platících eurem tak i nadále nezaměstnanost dosahuje 9,9 procenta, v celé unii je 9,5 procenta nezaměstnaných. Počet lidí bez práce však meziročně mírně klesl – v celé evropské sedmadvacítce o 10 tisíc, z toho v eurozóně o 9 000 lidí. Informace dnes přinesl Eurostat.

S nejvyšší nezaměstnaností se potýká Španělsko

Po celé Evropské unii v březnu práci postrádalo 22,8 milionu lidí, z toho 15,6 milionu v eurozóně. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se situace na trhu práce v unii citelně zlepšila. Počet nezaměstnaných v evropské sedmadvacítce klesl o téměř 300 tisíc.

Dlouhodobě má největší problémy s nezaměstnaností Španělsko, kde se situace nezměnila ani v březnu. Podíl nezaměstnaných zůstal na 20,7 procenta. Druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti zaznamenala Litva a třetí Lotyšsko. V obou zemích je více než 17 procent lidí bez práce. Z nejmenšího počtu nezaměstnaných se naopak mohou těšit Nizozemsko, Rakousko a Lucembursko, kde se nezaměstnanost pohybuje nad čtyřmi procenty.

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat