Inflace v eurozóně roste nejrychleji od října 2008

Brusel – Ceny v eurozóně v dubnu zrychlily. Rostly o 2,8 procenta, oproti březnové inflaci v hodnotě 2,7 procenta. Spotřebitelské ceny tak rostou nejrychleji od října 2008 a podobně jako v uplynulých měsících o něco rychleji, než předpokládali ekonomové. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad Eurostat.

Vyšší inflace nejspíš zvedne úrokové sazby

Nárůst meziroční inflace je signálem pro Evropskou centrální banku (ECB), aby dále zvyšovala úrokové sazby. K tomuto kroku přikročila centrální banka po více než dvou a půl roce v dubnu a lze očekávat, že tak učiní i v několika následujících měsících.

Zvýšení sazeb očekává v červnu podle agentury Reuters 44 z celkově oslovených 74 ekonomů. Na konci letoška by se přitom základní úroková sazba měla dostat na 1,75 procenta. Byla by tak o 0,75 procentního bodu vyšší než na začátku roku.

ECB bude muset na inflaci změnit názor

Piet Lammens z belgické finanční skupiny KBC:

„Dokážu si představit, že někteří hráči na trhu budou předpokládat, že ECB zvýší sazby dříve. My jsme od začátku očekávali, že se tak stane v červnu, trh si stále myslí, že v červenci. Předpokládám, že se ale všeobecný názor nyní přikloní spíše k červnu.“

Podle Dominiqua Barbeta z BNP Paribas bude muset ECB výrazně zvýšit odhad inflace pro letošní rok v prognóze, kterou má zveřejnit začátkem června. Takzvaný inflační cíl, od něhož se do značné míry odvíjí výše úroků, přitom centrální banka stanovila na dvě procenta.

„Inflace by se měla letos pohybovat v průměru kolem 2,6 procenta a v příštím roce kolem 1,8 procenta,“ uvedla Aline Schuilingová z ABN AMRO.

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod