Provozovatel portálu I-legálně.cz skončil v konkurzu

Praha - Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na majetek společnosti DVC International, která v Česku od roku 2006 provozovala portál I-legálně.cz, první server zaměřený na prodej digitální hudby. Insolvenční řízení soud zahájil na začátku března na návrh majitelů společnosti. Portál I-legálně.cz, který měl 140 tisíc zákaznických účtů, ukončil provoz na začátku února.

Místopředseda představenstva DVC International Petr Peřina v insolvenčním návrhu uvedl, že zatímco společnost disponuje majetkem včetně pohledávek v celkové hodnotě zhruba 650 tisíc korun, tak její závazky převyšují 19 milionů korun. „Dlužník jako způsob řešení svého úpadku navrhuje konkurz, neboť jiné řešení prakticky nepřichází v úvahu,“ uvedl Peřina.

Největším věřitelem společnosti DVC International je Petr Vladyka, který je jejím akcionářem a firmě půjčil peníze. Jeho pohledávka vůči DVC International činí téměř 13 milionů korun. Mezi další věřitele patří vydavatelé, jejichž pohledávky se pohybují v řádech stovek tisíc korun.

I-legálně trápily dluhy i konkurence

Kromě dluhů byl dalším důvodem ukončení provozu I-legálně.cz nový plán hudebních vydavatelství spustit na jaře v Česku projekt MusicJet. Nová digitální databáze české hudby má nabízet nejen on-line poslech zdarma, ale i možnost nákupu jednotlivých skladeb. Archiv má čítat několik stovek tisíc alb české populární hudby. Portál I-legálně.cz podle Peřiny této nové službě nemohl konkurovat. „Ve chvíli, kdy po nás budou chtít vydavatelé peníze za staženou hudbu a sami ji budou nabízet zdarma, I-legálně.cz musí logicky skončit,“ komentoval konec hudebního portálu Peřina, který I-legálně.cz řídil.

Jak si stojí trh s digitální hudbou?

Stahovat hudbu legálním způsobem z internetu mohou čeští posluchači od podzimu 2006. Hudební vydavatelství si od rostoucího prodeje digitální hudby přes internet hodně slibovala. Tržby z digitální hudby se ale v roce 2009 snížily na 21 milionů korun z 29 milionů o rok dřív, zatímco v předchozích letech digitální hudba vykazovala růst. Loni pak tuzemský trh s digitální hudbou vzrostl na 25,1 milionu korun. Za meziročním nárůstem ovšem podle odborníků stojí především nákup digitálního obsahu telekomunikačními firmami spíše než užití digitální hudby koncovými spotřebiteli.

Celkový prodej hudby v České republice loni klesl o 27 procent na 357 milionů korun z 491 milionů korun v roce 2009. Tržby z prodeje hudebních nosičů se loni snížily o 29 procent a příjmy z digitální hudby naopak vzrostly o 18 procent, avšak výpadek prodeje hudebních nosičů nedokázaly pokrýt.