Klienti žalují Komerční banku kvůli islandským dluhopisům

Praha - Klienti Komerční banky přišli kvůli investicím do islandských dluhopisů o desítky milionů korun. Banka jim prý radila nechat peníze v dluhopisech ještě v době, kdy se islandská ekonomika začala hroutit. Banka se původně chtěla s klienty vyrovnat, na zásah z francouzské centrály k tomu nakonec nedošlo. Klienti se proto rozhodli banku žalovat.

Klient Pavel Janeček byl ještě v srpnu 2008 Komerční bankou ujišťován, že na Islandu je vše v pořádku. Ovšem dva měsíce poté země zkrachovala. Pan Janeček se přitom chtěl dluhopisů už dřív zbavit, banka mu to nedovolila: „Posuzoval jsem celou věc pouze jedině z veřejně dostupných zdrojů a jako laik jsem viděl, že v bance a vůbec v bankách na Islandu je problém.“

Poškozený klient tak přišel o deset milionů korun. Podle právníků banka chybovala, což dokládá i fakt, že se s klientem chtěla dohodnout na odškodnění. K němu však nakonec nedošlo. „My se domníváme, že dohodu zablokovala francouzská účast, nebo respektive mateřská společnost z Francie,“ říká Jan Hraba z advokátní kanceláře Havel, Kuchař, Ryšavá a partneři.

KB a islandské dluhopisy (zdroj: ČT24)

Komerční banka mlčí

Sama banka odmítá situaci komentovat, jak potvrdila mluvčí Komerční banky Monika Klucová: „Zásadně nekomentujeme informace týkající se smluvního vztahu s klienty a s ohledem na povahu správy aktiv klientů není možné komentovat takové informace ani v obecné rovině.“

Podobný problém navíc řeší i ČSOB, která se rovněž snažila s klienty vyrovnat. Podle nich ale nabízela nízkou sumu, a proto banku zažalovali. ČSOB teď čelí minimálně deseti soudním sporům za víc než sto milionů korun.

Société Générale
Zdroj: ČT24