Zprůhlednění zakázek ŘSD se zatím nekoná

Praha - Plán Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypisovat všechny zakázky na internetu a zprůhlednit tak systém výběru firem zatím bere za své. Letos už během prvních měsíců zadalo na tři desítky zakázek v soutěžích, o kterých veřejně neinformovalo a dozvědělo se tak o nich jen několik vybraných firem. Celková cena neoznámených projektů je přitom asi 100 milionů korun. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Řada tendrů se týkala oprav poničených silnic po zimě, a proto prý bylo nutné zakázky co nejdříve uzavřít. „Důvodem je urychlení havarijních oprav,“ potvrdila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Deník také zjistil, že ředitelství v mnoha případech oslovovalo firmy ze vzdálenějších regionů tak, aby ve výsledném výběru zvýhodnilo lokální společnosti.

Podle Vápeníkové je výhodou podlimitních soutěží především jejich rychlost, protože celý proces je obvykle vyřízen za měsíc. „Kdybychom povolili podávání nabídek i uchazečům, kteří nebyli vyzváni, zvýší se administrativní náročnost naprosto zásadním způsobem,“ tvrdí Vápeníková. Navíc říká, že by bylo potřeba v takovém případě zpřísnit zadávací podmínky a kvalifikaci, aby bylo možné garantovat kvalitu a splnění termínu oprav silnic a nepřihlásily se firmy bez zkušeností.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

ŘSD také poukazuje na to, že žádný z projektů nepřesáhl hranici 6 milionů korun, od které už musí být veřejně oznámen, a tak stačilo pouze oslovit několik subjektů. Rozpor mezi oznámenými plány a současnou praxí už zaujal také ministertstvo dopravy. Šéf ředitelství Jiří Švorc by proto v následujících dnech měl vše vysvětlit.

Vydáno pod