Ministerstvo dopravy začalo plánovat úpis akcií ČD na burze

Praha – České dráhy (ČD) už před více než rokem vydaly domácí dluhopisy v objemu dvou miliard korun a nyní ministerstvo dopravy začalo plánovat úpis akcií Českých drah na burze. Dnešní Hospodářské noviny (HN) uvedly, že dráhy získaly koncem dubna dlouhodobý rating od agentury Moody's, takže mohou vstoupit na mezinárodní kapitálový trh. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15.

První náměstek ministra dopravy a šéf dozorčí rady Českých drah Lukáš Hampl odmítl, že by se již přímo chystala primární emise akcií ČD. Podle něj je stát výhradním vlastníkem podniku podle zákona, k jakékoliv změně by tak byla potřeba úprava příslušné normy. Podle něj to není rozhodování v řádech měsíců. „Aktuálně se pracuje na zajištění mezinárodního ratingu a následném vydání eurobondů,“ konstatuje Hampl.

Ředitel ČD Petr Žaluda upozornil, že rozhodnutí o úpisu není v kompetenci drah, ale vlastníka. „Společnost prochází procesem transformace, jehož součástí je například i zavedení mezinárodních účetních standardů nebo získání mezinárodního ratingu. Cílem všech těchto kroků je vybudovat stabilní obchodní společnost,“ uvedl Žaluda. Teprve potom je podle něj možné uvažovat o primární nabídce akcií.

Vydat dluhopisy budou ČD moci po získání mezinárodního ratingu

Podle HN však už ČD rating mají, agentura Moody's koncem dubna jejich obligace ohodnotila jako středně rizikové, „které mohou mít určité spekulativní charakteristiky“. Náměstek ČD pro ekonomiku Michal Nebeský tuto informaci odmítl komentovat, Moody's rating oficiálně zveřejní zřejmě tento týden.

Dráhy budou moci po získání mezinárodního ratingu vydat dluhopisy v hodnotě 300 milionů eur, tedy asi 7,3 miliardy korun. Ze získaných peněz budou financovat především modernizaci rychlíkových vagonů, nákup nových regionálních vlaků i lokomotiv a budou z nich schopné refinancovat i některé stávající úvěry, píšou HN.

Dopravce podle listu s dluhopisy vyrazí na trh koncem května či začátkem června. Z velkých českých státních a polostátních společností jsou České dráhy už třetí firmou, která dosáhla na mezinárodní rating. Dalšími dvěma jsou ČEZ a Česká exportní banka.

ČD se loni poprvé od oddělení nákladní dopravy před třemi lety přehouply do zisku. Vydělaly devět milionů korun a dosáhly provozního zisku 1,6 miliardy korun. O rok dříve měly ztrátu ve výši jedné miliardy korun.