Bin Ládinova smrt srazila ceny stříbra

Singapur - Zpráva o smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina srazila cenu stříbra o deset procent, a vrátila ji tak na zhruba 44 dolarů (asi 717 korun) za troyskou unci. Naopak ceny akcií dnes na světových trzích zpevňují a cena ropy nejprve mírně klesla, pak se ale vrátila k růstu. Relativně vysoké zisky naznačovaly ráno i futures na evropské a americké cenné papíry. Podle analytiků vliv zprávy zřejmě nebude trvat dlouho.

Během několika desítek minut zaznamenalo stříbro nejhlubší propad od října 2008, tedy bezprostředně po chaosu, který tehdy na finančních trzích způsobil pád obří americké banky Lehman Brothers. K prudkému propadu ceny ale podle analytiků zřejmě přispěl i fakt, že cena stříbra se v posledních dnech zvyšovala velmi výrazně, a byla tak zralá ke korekci.

Dolar začal zpevňovat jen chvíli předtím, než se zpráva o bin Ládinově smrti dostala do médií, růst ale dlouho neudržel. Převážily jiné vlivy. Dolar je pod tlakem kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude ve zvyšování úrokových sazeb výrazně zaostávat za ostatními významnými centrálními bankami. Euro se tak dnes po 18. hodině vyšplhalo poprvé za 17 měsíců nad 1,49 dolaru. Americká měna navíc propadla na nové tříleté minimum vůči koši měn.

Reakce trhů na smrt Bin Ládina tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Komodity se vydaly dolů ještě dřív než americká měna. „Stříbro je zralé na průšvih a zdá se, že karambol nastal dnes,“ podotkl analytik finančního ústavu Citigroup David Thurtell. V propadu cen stříbra se tedy vedle zpráv o bin Ládinově smrti a zpevnění dolaru odrazil i fakt, že cena kovu se za poslední rok zvýšila už asi o 170 procent. To nemá mezi komoditami konkurenci. Komoditní burza CME navíc už poněkolikáté zvýšila marže pro nákup stříbra, aby ztížila spekulaci.

Pavel Hála, analytik společnosti Silverum

„Myslím, že zde dlouhodobější vliv na světové trhy v žádném případě nebude. Usamu bin Ládina rozhodně někdo nahradí. Navíc byl už jen jakýmsi symbolem.“

Riziko nestability

„Je to impulzivní reakce na tu zprávu. Je zde riziko větší nestability,“ uvedl jeden z makléřů v Sydney. „Mohou se objevit protesty na druhé straně a je možné, že al-Káida bude chtít ukázat, že i když je vůdce mrtev, válka pokračuje,“ podotkl. Usáma bin Ládin byl vůdcem teroristické sítě al-Káida a mimo jiné je zodpovědný za útok na Washington a New York z 11. září 2001.

Koen De Leus, analytik KBC Securities:

„Je to psychologická a impulzivní reakce. Uvidíme, jak dlouho vydrží. Trh ale získává podporu i z výsledkových zpráv, které jsou dobré. Tento týden dostane několik důležitých ekonomických dat, která by mohla krátkodobě stanovit směr vývoje.“

Hlavní index burzy v Tokiu si připsal zhruba 1,6 procenta na 10 004,20 bodu. Nad desetitisícovou hranicí se ocitl poprvé od ničivého zemětřesení, které severovýchod Japonska zasáhlo v březnu. Index burzy v Soulu přidal 1,7 procenta na 2228,96 bodu.

Příznivá nálada se přenesla i do Evropy, kde hlavní panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel o 0,19 procenta výše na hodnotě 1157 bodu. A rostou i americké trhy. Nejsledovanější index Dow Jones kolem dnešní 18. hodiny posílil zhruba o 0,2 procenta na 12 834,5 bodu.

Zprvu klesly zlato i ropa, poté se však jejich ceny vzpamatovaly

Cena zlata po zprávě o bin Ládinovi klesla až o pět procent, část ztrát ale později smazala a vrátila se na úroveň kolem 1 565 dolarů. Během noci přitom vystoupila na nový rekord nad 1 575 dolarů (asi 25 660 korun) za troyskou unci.

Během dne se snížila i cena severomořské ropy Brent až pod 122 dolarů za barel, později se ale částečně vzpamatovala a vrátila se na 126 dolarům za barel. Bin Ládinova smrt totiž neřeší příčiny nynějších vysokých cen černého zlata.

„Navzdory počátečnímu vlivu na ceny ropy to opravdu nemá žádný významnější dopad na ropnou produkci nebo přepravu. Přítomnost al-Káidy v Saúdské Arábii nebo Jemenu nikdy významně neohrožovala saúdskou ropnou těžbu, takže bin Ládinova smrt není žádná změna,“ vysvětlil šéf Eurasia Group Ian Bremmer.

Bin Ládinova smrt ani zdaleka nezasáhla trhy tak jako útok na americké obchodní centrum v roce 2001. Tehdy se obchodování na Wall Streetu na celý týden úplně zastavilo.

Vydáno pod