Japonsko dá na obnovu po tsunami 800 miliard korun

Tokio – Japonský parlament definitivně schválil návrh mimořádného rozpočtu ve výši čtyř bilionů jenů (v přepočtu zhruba 802 miliard korun), který má pomoci financovat obnovu infrastruktury poničené při nedávném zemětřesení na severovýchodě země. Jedná se o nejvyšší částku, jakou země v posledních 60 letech na podobné účely uvolnila. Mimořádný rozpočet však výdaje nutné na rekonstrukci země zcela nepokryje, japonská vláda bude muset hledat další zdroje příjmů, které by pomohly s obnovou poničené země.

Zemětřesení a následná vlna tsunami v Japonsku napáchaly nejrozsáhlejší škody od druhé světové války. Celková výše škod se odhaduje na 300 miliard dolarů (zhruba 4,9 bilionu korun). Předpokládá se, že vláda bude postupně uvolňovat další finanční prostředky, především na obnovu infrastruktury a výstavbu nových budov.

Dohoda na uvolnění dalších peněz ale bude patrně složitější. Zahrnovat by totiž měla kombinaci zvýšení daní a emisi dluhopisů, což může japonské ekonomice uškodit. Japonsko je už teď nejzadluženější vyspělou zemí a jeho veřejný dluh je asi dvakrát větší než jeho hrubý domácí produkt. Ten se pohybuje kolem pěti bilionů dolarů (asi 81 bilionů korun).

Podle odborníků se ale Japonsko bez další finanční injekce neobejde. „Kdyby se druhý speciální rozpočet zpozdil natolik, že by se ekonomika dále zhoršila a firmy by byly nuceny posílat svou produkci za moře, mohlo by to dále poškodit schopnost Japonska splácet dluhy,“ upozornil hlavní stratég společnosti SMBC Nikko Securities Hide Suezawa.

Část analytiků se domnívá, že pokud premiér Naoto Kan nebude schopen zajistit, aby parlament odhlasoval další výdaje, bude nucen odstoupit. Téměř čtvrtina respondentů oslovených v nejnovějším průzkumu agentury Kjódó si myslí, že premiér by měl odstoupit hned.

Pozice vlády není nijak neochvějná. Demokratická strana premiéra Kana má většinu v dolní komoře parlamentu, v horní komoře však musí spoléhat na spolupráci opozice. Silně nepopulární je i sám premiér, jemuž kritici vyčítají způsob, jak se ke krizi postavil.

Naoto Kan
Zdroj: ČTK/AP/Shizuo Kambayashi
Vydáno pod