Lotyšsko láká turisty na svou panenskou přírodu

Riga - Lotyšská ekonomika se začíná pomalu dostávat z recese. Letos by hrubý domácí produkt měl vyrůst o 3,2 procenta. Zemi zatím kupředu pomáhá především vývoz. Vláda chce ale do budoucna pozornost obrátit především k ekoturistice a stát se v této oblasti evropskou jedničkou. Země totiž stále ještě oplývá panenskou přírodou.

Turisty zatím do Lotyšska táhne Riga

Největším lákadlem pro turisty je hlavní město Riga. Zbytek země z cestovního ruchu příliš netěží. Vláda chce ale vše změnit. Potřebné peníze mají do ekonomiky přijít díky ekoturistice. „Je to segment cestovního ruchu, který se právě rozvíjí. Pokud zajistíme dobré služby, pak budeme konkurenceschopní. Lotyšsko má před sebou obrovský cíl. Nejsme velká destinace, proto chceme využít všechny cesty, jak přilákat turisty,“ tvrdí ředitel Agentury pro lotyšský cestovní ruch Armands Slokenbergs.

Lotyšsko láká na ekoturistiku (zdroj: ČT24)

O dobrý stav krajiny se paradoxně postarala sovětská vláda. Ta totiž poblíž svých hranic v oblasti mezi Baltským mořem a zálivem Riga zakázala jakýkoliv pohyb nebo těžbu. Lidé sem tak mohli pouze se zvláštním povolením. „Někdy můžete vidět sto tisíc nebo dvě stě tisíc ptáků. Snad 50 nebo 60 druhů - orly, sokoly, snad všechny, které si přejete,“ tvrdí pozorovatel ptáků z Británie David Wooldridge.

Panenská příroda pro masovou turistiku nebude

Novinka se však přírodních pokladů nedotkne. Turisté se sice k přírodě blízko dostanou, trasy ale budou navrženy tak, aby nic nezničili. „Trasa není určena přímo pro masový cestovní ruch. Je to spíš pro lidi, kteří milují přírodu a chtějí si vychutnat její divokou stránku. Takže pro vědce, pozorovatele ptáků nebo milovníky fauny a flóry,“ upřesňuje průvodce v národním parku Slitere Janis Dambitis.

Vydáno pod