Radioaktivní sushi postrachem nejen v Japonsku

Tokio – I když uplynul již více než měsíc od chvíle, co zemětřesení a následná vlna tsunami zpustošily severovýchod Japonska, další a další následky této tragédie se postupně vynořují. Ukazuje se, že postiženo bude i jedno tradiční odvětví japonského způsobu života: rybolov a výroba sushi. Země je ještě pořád ve stádiu šoku a pomalé rekonvalescence. Důvod k oslavám nebo optimismu nenastane dříve, než se podaří dostat pod kontrolu jadernou elektrárnu ve Fukušimě.

Postižen nepřízní osudu byl také rybářský průmysl a tradiční kuchyně na severovýchodním pobřeží země. Města jako Rikuzen Takata v prefektuře Iwate byla prakticky srovnána se zemí a jediné, co svědčí o tom, že ještě před pár týdny v místním přístavu kotvila celá flotila rybářských lodí, jsou vraky rozeseté mezi troskami domů.

Například na tradičních trzích v centru města Sendai se prodávají už jen ryby nakoupené ve vzdálených oblastech Japonska. Poškozená jaderná elektrárna ve Fukušimě vrhá na celou oblast svůj temný stín a ryby odsud není radno jíst. „Rybářský průmysl v celé oblasti prostě zkolaboval. Jelikož jsou už opravené důležité silnice, můžeme sem dostat ryby z Kjúšú, Hokkaidó, z Japonského moře a Tokia. Bezprostředně po katastrofě jsme tu ani nemohli nic skladovat,“ dodává rybář Hiroši Iremada.

Japonsko: rybolov a výroba suši (zdroj: ČT24)

Místní doufají, že se radiace v moři rozmělní a nebude je ohrožovat. „Já doufám, že se radiace rozpustí v moři a rychle zmizí,“ dodává Iremada. Podle vědců se v mořské vodě naředí jód, který se rychle rozkládá. Do vody ale prosakuje také izotop cesia 137Cs s poločasem rozpadu 33 let, které se postupem času bude ukládat v tělech ryb. Je těžké předem odhadnout, jaké dopady to bude mít na rybářský průmysl v této oblasti, potažmo v celém Japonsku. Mezi lidmi se však spíše než cokoliv jiného šíří obavy.

Japonci konzumují ryby a mořské plody velmi často, některé z nich prakticky denně. Sushi je naproti tomu vnímáno jako slavnostní pokrm, vhodný například na oslavy. Japonci navíc mají rádi své ryby čerstvé, nikoliv dovezené přes půlku země. Proto doufají v brzké vyřešení celé situace.