Egyptský turismus pomalu ožívá

Hurghada - Do egyptských letovisek se postupně vracejí turisté. Zdaleka nejpočetnější skupinou jsou Rusové, kterých je v Hurghadě a Šarm aš-Šajchu v současnosti zhruba 40 tisíc. Majitelé hotelů a obchodníci ale zdaleka nevydělávají jako dřív. Místní cestovní ruch se totiž stále vyrovnává s následky lednových nepokojů a současnou politickou situací.

Rok co rok lákají do Egypta deseti tisíce turistů pyramidy v Gíze, Údolí králů, chrámy v Karnaku nebo Luxoru a mnoho dalších skvostů. Jen v loňském roce zde utratili 13 miliard dolarů. Ovšem prodemokratické protesty z konce ledna sehrály svou úlohu a místní cestovní ruch vykázal za první čtyři měsíce letošního roku 70procentní ztráty. Úřady teď uklidňují zahraničí, že se jejich turisté už nemají čeho bát.

Egyptu pomáhají zejména Rusové

Turisté v Egyptě (zdroj: ČT24)

„Rozšířili jsme pobídky na charterové lety do Hurghady, Šarm aš-Šajchu a dalších pěti destinací. Už se sem také vracejí Rusové, kteří měli po určitou dobu zákaz od své vlády. To vše nám teď hodně pomáhá,“ uvedl náměstek egyptského ministra cestovního ruchu Hišam Zazu.

Vláda zároveň věří, že do Egypta zavítá do konce roku stejně lidí jako v době před nepokoji. „Jsme na dobré cestě. V únoru bylo v tuto dobu obsazeno jen osm lůžek ze sta, teď je to přes 30 a v tradičních letoviscích je to ještě víc,“ dodal Zazu. „Všichni Egypťané, se kterými jsme se setkali, nás rádi vidí, takže si náš desetidenní pobyt skutečně užíváme. Tady na pobřeží se neděje nic mimořádného,“ těší se ze zájmu Egypťanů francouzský turista Xavier Louis.

Z poloprázdných hotelů a pláží nemají, na rozdíl od turistů, radost hoteliéři a obchodníci. Řada z nich je na prodeji suvenýrů existenčně závislá. „Po 25. lednu se tu zastavil čas, turisté nebyli v obchodech ani na ulicích. Teď se to sice lepší, ale moc věcí si tu nekupují, prodeje stále váznou. Pořád se bojím, co bude dál,“ obává se majitel obchodu Ramadán Mahmúd.

Cestovní ruch je spolu se zemědělstvím a petrolejářským průmyslem hlavní tahoun egyptské ekonomiky, zahraniční turisté živí přibližně desetinu místních obyvatel.

Trh v Egyptě
Zdroj: ČT24