Záchranný plán pro Portugalsko je na světě

Lisabon – Po třech týdnech jednání dnes Portugalsko uzavřelo se zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dohodu, která mu zajistí tříletou finanční pomoc. Večer to oznámil úřadující portugalský premiér José Sócrates. Její rozsah neuvedl. Podle dostupných informací ale Portugalsko dostane 78 miliard eur.

Úřadující vláda podepsala s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a misí MMF předběžnou dohodu, kterou bude muset stvrdit i portugalská opozice. V zemi se totiž budou 5. června konat předčasné volby a Sócratesova vláda jednala o pomoci v součinnosti s opozičními sociálními demokraty.

Sócrates označil dohodu pro zemi za „dobrou“ a uvedl, že poskytuje Portugalsku více času k plnění harmonogramu snižování rozpočtového deficitu, než vláda původně slibovala. V letošním roce už podle něj vláda nebude muset přijmout žádná dodatečná úsporná opatření.

Portugalsko přijalo záchranný ekonomický plán (zdroj: ČT24)

José Sócrates, portugalský premiér:

„Tento tříletý plán určuje cíle, jak snižovat schodek. Letos by neměl deficit přesáhnout 5,9 procenta, v roce 2012 bude maximálně 4,5 procenta a o rok později 3 procenta.“

Vedle snižování deficitu by měla dohoda obsahovat celkový plán hospodářských reforem s privatizací státního majetku, změnami trhu práce a opatřeními na podporu bankovního sektoru. Podrobnosti o obsahu dohody budou zveřejněny v následujících dnech.

Třetí v pořadí

Portugalsko se minulý měsíc stalo po Řecku a Irsku v pořadí už třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Portugalskou žádost o poskytnutí pomoci uspíšil pád vlády z počátku dubna.

Dohoda by měla být schválena na zasedání ministrů financí eurozóny v polovině května. Portugalsko bude muset dostat od záchranného fondu EU peníze do poloviny června, kdy má splatit dluhopisy za 4,9 miliardy eur.

José Socrates
Zdroj: ČT24