Trh s luxusem a uměním opět zažívá boom

New York - Trh s luxusním zbožím se už podle všeho vyrovnal s následky hospodářské krize. Loňské tržby za šperky, hodinky nebo třeba kosmetiku překonaly dokonce ty z roku 2007, což bylo poslední období před příchodem celosvětové recese. Na zlepšování situace ukazuje i rostoucí zájem o dražby moderního umění. Aukční síně v New Yorku nabídnou 10. a 11. května díla velikánů moderního umění za miliardu dolarů. Zájem o umění po předloňské  finanční krizi rychle stoupá. K vysokému růstu navíc výrazně přispěli noví sběratelé z Číny.

Po slabých letech přišel loni opět boom na trhu s luxusem. Podle agentury Bain & Company si vloni elitní značky připsaly obrat ve výši 172 miliard eur. Trh táhly především vánoční nákupy, přičemž zlepšení přišlo hlavně v Evropě a Spojených státech.

„Trh je zpět nad úrovní před recesí, proto nastalo plné oživení proti krizi z let 2008 a 2009,“ uvedla agentura. A firma v hodnocení trhu s luxusním zbožím předpokládá, že dál poroste. Nic podle ní nenasvědčuje tomu, že by měl přijít další hospodářský propad, a tak v letošním roce čeká rekordní obrat až 185 miliard eur.

Lidé opět prahnou po umění a nebojí se za něj zaplatit

Newyorská aukční síň Sotheby´s se chystá dražit díla dvou velikánů moderního umění – Andyho Warhola a Pabla Picassa. Představitelé dražby doufají, že tentokrát aukce překoná rekord z loňska, kdy za Picassův obraz Akt, zelené listy a busta kupec zaplatil 106 milionů dolarů.

Ředitel impresionistického a moderního umění v síni Sotheby's Simon Shaw:

„Bude to opravdu zajímavý prodej - celkem 59 položek za odhadem více než 150 milionů dolarů. Nabídneme čtyři ohromně vzrušující díla, pravda muzejní kvality, které pocházejí ze soukromých sbírek dlouholetých klientů Sotheby´s. Tyto nebyly po celá desetiletí na trhu k vidění.“

Vysoká částka by mohla padnout i za autoportrét Andyho Warhola z roku 1986. Dokončil ho krátce před svou smrtí. Cena se odhaduje na 40 milionů dolarů. „Tohle je poslední velký autoportrét, který je v soukromých rukou. Celkem jich bylo sedm a dalších šest v muzeích. Je velkou událostí, když se na trh dostane jakákoli práce takového velikána. Zvláště když je ve skvělé kvalitě. Jeden z jeho nejlepších obrazů přichází v době, kdy se investoři honí za kvalitními díly,“ vysvětluje ředitel poválečné sekce dražební síně Christie´s Brett Gorvy.

Umění považují stále častěji investoři za jedno z možných východisek, jak ochránit svůj majetek před inflací a nestabilitou finančních trhů. Peníze do něj proudí hlavně z Ruska, Hongkongu nebo Číny.