Zahraniční pomoc - pro Portugalsko hořká pilulka

Lisabon - Portugalsko se včera dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na parametrech finanční pomoci. Trhy to sice uklidnilo, přesto se k budoucnosti Portugalska řada odborníků staví skepticky. Zemi kvůli úsporám a hospodářským reformám, které jsou podmínkou poskytnutí záchranného úvěru čeká propad ekonomiky. Podle některých odborníků navíc mezinárodní pomoc nebude stačit na to, aby Portugalsko dostala z problémů natrvalo.

Zpomalení hospodářského růstu se Portugalsko nejspíš nevyhne. V příštím roce podle informovaného zdroje agentury Reuters jeho ekonomika patrně klesne až o dvě procenta. Navíc by podle odborníků nemusela mezinárodní pomoc Portugalsku stačit.

„Pomoc nebude stačit. Je to podobná situace jako s Řeckem a Irskem. Potíž je, že žádný z těch plánů nikdy nevyřešil skutečné příčiny problémů jednotlivých zemí,“ obává se viceprezident pro kapitálový trh společnosti Tempus Consulting Greg Salvaggio.

Portugalsko má jasno v podmínkách mezinárodní pomoci (zdroj: ČT24)

Mezinárodní pomoc nejen pro Portugalsko, ale i pro jeho banky

Portugalsko dostane od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu 78 miliard korun (asi 1,9 bilionu korun). Podle zdroje agentury Reuters záchranný plán počítá také s 12 miliardami eur (asi 290 miliard korun) pro portugalské banky. Peníze mají bankám pomoci zvýšit kapitálovou přiměřenost, pokud by to ale bylo nezbytné, bankám s rekapitalizací pomůže vláda.

Pomoc portugalského kabinetu by spočívala v tom, že by majetkově vstoupil do konkrétní banky. To znamená, že by v ní převzal podíl, ovšem pouze na přechodnou dobu. Podobně postupovala americká vláda, když za finanční krize zachraňovala klíčové banky.

Země bude bude čerpat po dobu tří let, musí ale splnit stanovené podmínky. Počítá se například s tím, že země si do roku 2013 z privatizace státního majetku zajistí asi 5,3 miliardy eur.

Portugalsko může zvolnit se snižováním deficitu

Součástí podmínek poskytnutí záchranného úvěru má být i řada hospodářských reforem a změn na trhu práce. Portugalsko nicméně od zahraničních partnerů dostalo volnější ruce v oblasti snižování deficitu veřejných financí. Pro letošek stačí, když země srazí deficit na 5,9 procenta místo původních 4,6 procenta. V roce 2012 ho musí Portugalsko srazit na 4,5 procenta a teprve o rok později ho musí snížit až na úroveň 3 procent, což vyžaduje Pakt stability a růst závazný pro země eurozóny.

Portugalsko je třetí zemí eurozóny, která byla nucena přijmout mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. První se loni v květnu stalo Řecko, v listopadu se přidalo Irsko. Problémy má víc slabších zemí eurozóny a spekulovalo, že by pomoc mohlo potřebovat i Španělsko. Jeho situace se ale podle analytiků zlepšuje.

HI-RES
Zdroj: ČT24