Doplatek podpory stavebního spoření dostanou lidé v červnu

Praha – Lidé, kteří za loňský rok dostali od státu podporu stavebního spoření sníženou o padesátiprocentní daň, dostanou doplatek automaticky. Nebudou muset o vyplacení peněz žádat ani ministerstvo financí ani pojišťovny a ani se nebudou muset obracet na soudy nižšího stupně, jak jim to doporučoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Uvedl to dnes ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Úspornou novelu, která na státní podporu stavebního spoření uvalila padesátiprocentní daň, zrušil kvůli retroaktivním účinkům s okamžitou platností minulý týden.

„Jakmile vyjde nález Ústavního soudu ve sbírce zákonů, vydám pokyn k vyplacení částky 5,25 miliardy stavebním spořitelnám, což proběhne během týdne, maximálně deseti dnů. Stavební spořitelny potom mají podle zákona měsíc na to, aby připsaly svým klientům tyto částky na jejich účty,“ popsal Kalousek. Všichni lidé, kteří mají podle rozhodnutí Ústavního soudu na plnou výši podpory nárok, by ji podle ministra měli mít na svých účtech stavebního spoření v průběhu června.

Zdržení by nemělo nastat ani na straně spořitelen. „Stavební spořitelny vítají zprávu pana ministra a mohu klienty ujistit, že v okamžiku, kdy státní podporu od ministerstva financí obdržíme, učiníme všechny kroky k tomu, aby státní podpora mohla být připsaná na účty klientů co nejdříve,“ řekl ČT24 předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš. Zároveň klienty ujistil, že doplatek bude úročen již od chvíle, kdy dorazí na účet spořitelny, nikoliv až poté, co ho spořitelna připíše na účet klienta.

První polovinu státní podpory stát lidem poslal 20. dubna. Kvůli tomu, že pošle zbytek peněz až v červnu, teď přijdou lidé o část úroků. „Zčásti budou mít nižší úroky, protože to období, kdy neměli na svém účtu u stavební spořitelny tuto částku, tak nemohla být úročena,“ argumentuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Státní příspěvek nejspíš znovu klesne

Na trvalý návrat státního příspěvku do výše, s jakou řada lidí počítala, když uzavírala příslušné smlouvy, se ale Češi těšit nemohou. Další novelu, která omezovala výši státní podpory za letošní rok a roky následující maximálně na dva tisíce korun, sice Ústavní soud s platností ke konci roku také zrušil, avšak neměl námitky k jejímu obsahu. Nelíbilo se mu pouze to, že novelu vláda v Parlamentu prosadila ve stavu legislativní nouze, a znemožnila tak opozici o změnách diskutovat.

Vláda má nyní nicméně dostatek času na to, aby tentýž návrh zákona prohnala ještě jednou řádným schvalovacím procesem. „Já ho neprodleně v úplně stejném znění předkládám do řádného legislativního procesu. Termíny jsou takové, že zcela jistě bude schválen tak, aby byl platný i po 31. prosinci letošního roku,“ prohlásil Kalousek.

Stavební spoření pouze na bydlení

Ministr financí navíc nezahálí ani s novou systémovou úpravou stavebního spoření, které považuje za zastaralý produkt, jenž deformuje hospodářskou soutěž na finančním trhu. Nově by od roku 2012 podle něj stavební spoření mělo být striktně svázáno s účelem pořízení bydlení. Minulý týden rovněž uvedl, že by nejraději zrušil státní podporu stavebního spoření úplně. Pro to ale zřejmě nenalezne podporu u dalších koaličních partnerů.

S vázáním stavebního spoření čistě na účely bydlení ostře nesouhlasí sociální demokracie. Obává se zhroucení celého systému. „Čím přísnější bude omezení užití úspor, tím k větší redukci dojde, pokud jde o objem úspor. Redukce počtu přátelských klientů dříve nebo později povede k destabilizaci systému stavebního spoření,“ varoval Bohuslav Sobotka.

Také ODS i Věci veřejné jsou zatím ke Kalouskově plánu dost zdrženlivé. „My odmítáme jakoukoliv izolovanou debatu o tom, jestli se něco sníží ze dvou tisíc na méně, do doby, než koncepčně vyřešíme podporu bydlení,“ uvedl ekonomický expert Věcí veřejných Vít Bárta. „Záleží na síle argumentů, které pan ministr předloží, jestli na to přistoupíme, nebo ne. Já si myslím, že ta hranice je zatím stanovena velmi racionálně,“ doplnil předseda rozpočtového výboru ODS Pavel Suchánek.

Zdaněním podpory stavebního spoření za rok 2010 chtěl stát v roce 2011 ušetřit šest miliard korun. Ty teď bude muset v rozpočtu najít. Osekání podpory v dalších letech by mělo přinést úspory ve výši 6,5 až 8,5 miliardy korun ročně. Koalice rozhodne o případném dalším omezení podpory stavebního spoření během dvou měsíců.