Konzervy na dovolené vyměnili Češi za restaurace

Praha - Češi v loňském roce absolvovali více než deset milionů dovolených, což představuje meziroční pokles o tři procenta. Prudce se ale zvýšil počet dovolených, které si lidé kupují přes cestovní kanceláře. Výraznější propad zaznamenal objem zahraničních dovolených než tuzemských. Když už ale Češi na dovolenou vyrazí, touží po luxusu a většina z nich už s sebou nevozí jídlo z domova.

Češi loni strávili celkově méně dovolených, podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ale prudce narostl počet dovolených, které lidí kupují přes cestovní kanceláře. „Cestovní kanceláře ve svých balíčcích leteckých dovolených nabízí skutečně výhodné ceny. Charterové lety do letovisek neseženete levněji,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 viceprezident asociace Tomio Okamura.

Ze zahraničních cílů zůstává stále na špici oblíbenosti Chorvatsko. Na paty mu ale stále více šlape druhé Slovensko a třetí Itálie. Do první desítky oblíbených zahraničních destinací se loni poprvé dostalo také Turecko. Naopak Češi ztrácí zájem o dovolenou ve Španělsku.

Rozhovor s Tomiem Okamurou (zdroj: ČT24)

Podle údajů České národní banky čeští turisté loni utratili za cesty do zahraničí 77,6 miliardy korun, meziročně o procento více. „Podařilo se tak zvrátit negativní trend poklesu útrat z krizového roku 2009 a je tak zřejmé, že krize v cestovním ruchu již pomalu pomíjí. Češi sice ještě celkově tolik necestují, avšak ti, kdo cestují do zahraničí, tak více utrácí,“ podotkl Okamura.

Mezi většinou Čechů už rozhodně neletí vozit s sebou na dovolenou konzervy. Raději si zajdou do restaurace. Roste rovněž zájem o doplňkové aktivity na dovolené. Lidé chtějí jezdit na výlety, potápět se nebo si třeba v zahraničí půjčit auto, pokud zrovna nevyrazí vlastním.

Individuální doprava autem stále při cestách na dovolené vévodí. Skoro o pětinu se naopak snížil počet dovolených, na které Češi vyrazili autobusem. Daleko větší zájem než o cesty autobusem je o letecké zájezdy.